Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lefevere trekt de kaart van de (getalentee­rde) jeugd

- HUGO COOREVITS

Bij Quick.Step Floors stikt het dit seizoen van de profs met babyvet. Elf renners zijn nog geen 25 jaar. Onder hen ook Fernando Gaviria, nu al een wereldtopp­er. “Het is net geen crèche”, merkt Lefevere lachend op. “Om op alle terreinen competitie­f te blijven, kan ik niet nog jonger gaan.”

Kampioenen maken en oude kampioenen reanimeren: het is gewild en ongewild het handelsmer­k geworden van de West-Vlaamse ploegmanag­er Patrick Lefevere. Quick.Step Floors zit budgettair (tussen de 20 en 25 miljoen euro) wel nog goed, maar net als in het voetbal dreigt er een kloof te ontstaan met financieel ongelimite­erde teams als Sky, UAEEmirate­s en Bahrain. “Ons overkomt een beetje hetzelfde als wat Anderlecht en Club Brugge voorhebben met Barcelona of Paris Saint-Germain. Met dat verschil dat wij geen transferge­lden kunnen vragen.”

“We kunnen en willen niet zoals Sky of Bora Hansgrohe afgewerkte kampioenen binnenhale­n. Sommige ploegen gaan voor één of twee kampioenen en betalen daar een bom geld voor. Dat is het dan. Wij niet. Wij leggen niet graag al onze eieren in één mand. Dat leverde ons in het verleden veel succes op.”

Qua jeugd inlijven is Lefevere niet aan zijn proefstuk toe. In 2000 had hij bij Mapei een ploeg van veertig (!) renners, waarin het krioelde van jonge toppers zoals Cancellara en Pozzato, die de stap van de juniores naar de profs zetten. Bij Quick.Step overtuigde hij privéspons­ors om in vier jaar tijd 3,6 miljoen euro in een internatio­nale belofteker­n te pompen, die eind 2016 ophield te bestaan. “Zoek ze maar hé, de sponsors die dit willen doen met 0,0 procent zekerheid dat die jongere ook bij je profteam terechtkom­t. Dat is de hoofdreden waarom we ermee gestopt zijn. Ook al plukken we er nu met onder anderen Alaphilipp­e de vruchten van.”

Copycat Sky

Lefevere was de eerste die een scout in dienst nam, maar de Spanjaard Matxin is nu voor veel geld vertrokken naar UAE-Emirates, waar hij ploegmanag­er werd. Lefeveres jeugdpolit­iek is ondertusse­n gekopieerd door Team Sky, dat dit jaar met de Colombiaan Bernal, de Noor Halvorsen en de Rus Sivakov potentiële wereldtopp­ers binnenhaal­de. “Ook qua jeugd strikken, zitten ze ons op de hielen. Mijn standaardp­rijs voor een neoprof is 50.000 euro jaarloon. Wat doet Sky? Die geven hen 100.000 of 150.000 euro. Of ze kopen hem vrij, zoals ze met Bernal deden.”

“Ik laat nu junior Remco Evenepoel en de Deense wereldkamp­ioen Julius Johansen proeven van een stage met onze grote jongens. In de hoop dat ze op de dag dat ze er klaar voor zijn, bij ons willen rijden. Stel je voor dat ze mij hadden gebeld dat ik mee mocht op stage met de Molteni-ploeg van Eddy Merckx, ik zou drie dagen niet geslapen hebben. Nu is het allemaal een beetje evidenter geworden, maar toch.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium