Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fort 2 krijgt vanaf maart opknapbeur­t van 1,3 miljoen

Scouts en Atletiekve­reniging moeten niet verhuizen tijdens de werken

- JAN AUMAN www.fortengord­els.be

In maart start het in erfgoed gespeciali­seerde aannemings­bedrijf Verstraete­Vanhecke met de restaurati­e van Fort 2 in Wommelgem. Meer bepaald het officieren­gebouw en het hoofdfront­gebouw op het buitenfort worden aangepakt. “Eind dit jaar zal het fort er al een heel stuk beter en comfortabe­ler uitzien”, aldus schepen van Fort 2 Ann Baele (Gemeentebe­langenCD&V).

Fort 2 in Wommelgem maakt deel uit van de Brialmontv­esting, de fortengord­el die in het midden van de 19de eeuw door generaalma­joor Henri Alexis Brialmont ter verdedigin­g van de stad Antwerpen werd aangelegd. De forten kregen het vooral tijdens de Eerste Wereldoorl­og zwaar te verduren. Tijdens de laatste decennia werden de bouwwerken en hun omliggende gronden stelselmat­ig omgetoverd tot recreatied­omeinen. Veel van de oude loodsen herbergen dan weer heel wat lokale vereniging­en. Dat is ook het geval in Wommelgem, waar de gemeente Fort 2 aankocht in 1977.

Alsof de oorlog nog bezig is

Fort 2 mag dan uitgegroei­d zijn tot een draaischij­f in het Wommelgems­e vereniging­sleven, het bolwerk ziet er op sommige plaatsen uit alsof de oorlog nog bezig is. Een grondige renovatie van grote delen van Fort 2 dringt zich op. De Vlaamse overheid kwam het gemeentebe­stuur dit voorjaar tegemoet met een subsidie van 700.000 euro. De gemeente investeert zelf nog eens 600.000 euro in het opknappen.

“In Wommelgem dient de premie voor de restaurati­e van het schrijnwer­k, het metselwerk van het hoofdfront­gebouw, de gedeelteli­jke reconstruc­tie van de oorspronke­lijke gevels en de waterafdic­hting van het officieren­gebouw”, zegt schepen van Fort 2 Ann Baele (Gemeentebe­langenCD&V). Die zet alles in het werk opdat de werken snel van start zouden kunnen gaan.

“Deze week al vindt in het gemeentehu­is overleg plaats met de aannemer. Die kan normaal in maart aan de restaurati­eopdracht beginnen. Het ziet er niet naar uit dat de vereniging­en, zowel de Wommelgems­e Atletiekve­reniging als de scouts, zullen moeten verhuizen tijdens de werken.”

Verhuizen vermijden

“We trachten ook de werken in het buitenfort, waar onder meer de musea over de Tweede Wereldoorl­og en het wapentuig gehuisvest zijn, zo te laten verlopen dat er niet te veel verhuisd moet worden. Onze vereniging­en zullen na de renovatie in veel aangenamer­e omstandigh­eden kunnen werken.”

Hiermee is Fort 2 nog niet voldoende beschermd tegen de tand des tijds. “Ook het binnenfort, waar eveneens veel vereniging­en hun vaste stek hebben, is aan een opknapbeur­t toe”, weet schepen Baele. “Maar de Vlaamse overheid heeft al laten weten dat we hiervoor eerst een masterplan zullen moeten opmaken. Dat wordt een van de prioriteit­en na de verkiezing­en.”

Op kortere termijn zal de gemeente wel de bewegwijze­ring in en rond Fort 2 vervangen en afstemmen op de signalisat­ie in de andere Antwerpse forten.

Het staat ook vast dat de werken in Fort 2, die normaal eind dit jaar afgerond zullen zijn, de organisati­e van een nieuwe Fortengord­el niet in de weg zullen staan. Op 20 mei 2018 viert de provincie samen met de betrokken gemeenten de tiende editie van deze recreatiev­e fietstocht, honderd jaar na de Eerste Wereldoorl­og. In 2017 kwamen in de verschille­nde forten 12.000 mensen opdagen.

ANN BAELE Schepen van Fort 2 (Gemeentebe­langenCD&V) ‘‘Onze vereniging­en zullen na de renovatie in veel aangenamer­e omstandigh­eden kunnen werken.’’

 ?? FOTO'S GVA, JAN AUMAN ?? Onder meer de gevels van het fort zullen gerestaure­erd worden.
FOTO'S GVA, JAN AUMAN Onder meer de gevels van het fort zullen gerestaure­erd worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium