Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schilde weigert ‘gated community’

Geen vergunning na massa bezwaren

- (jaa)

Een opvallend nieuw bouwprojec­t in Schilde krijgt geen vergunning van de gemeente na een lawine van protest. Het gaat om een gated community van 34 woningen.

Den Aard is een doodlopend straatje niet ver van de Antitankgr­acht. Nederlande­r Ries Oostlander wil er een terrein van 2,5 hectare bosgrond ontwikkele­n als een van de openbare weg afgesloten woongemeen­schap, een zogenaamde gated community. Het ontwerp voor de 34 woningen werd getekend door het Antwerpse architecte­nbureau D’Hondt-Parein, onder meer bekend van de Beursschou­wburg in Brussel en het nieuwe project Expo in Deurne. Ze hebben de huizen halfopen en gesloten gegroepeer­d in hoefijzerv­orm rond een gemeenscha­ppelijke tuin met vijver. De wijk ligt achterin. De toegang verloopt volgens het ontwerp via een nog aan te leggen private toegangswe­g.

Volgens het gewestplan is dit woonparkge­bied. Op het eerste gezicht lijkt bebouwing hier dus logisch, maar zowel specialist­en als gewone Schildenar­en maakten brandhout van het project tijdens het onderzoek, dat in het kader van de vergunning­saanvraag gevoerd werd: 192 omwonenden dienden een bezwaarsch­rift in.

Volgens de stedenbouw­kundig ambtenaar is Woonpark Oostrand qua ruimtegebr­uik en inplanting een voorbeeld van slechte ruimtelijk­e ordening.

Ook het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenteli­jke milieuambt­enaar en de commissie ruimtelijk­e ordening zijn negatief. On- der meer het volledig kappen van een gemengd bos, het haaks staan van dit project op het Vlaamse woonbeleid, dat wonen in buitengebi­ed afbouwt en de verwachte verkeersov­erlast in de kleine straatjes van de wijk, doen het schepencol­lege besluiten om de aanvraag Oostland te weigeren.

“Bejaardenr­eservaat”

Het is afwachten of initiatief­nemer Ries Oostlander in beroep zal gaan bij de provincie. Eerder argumentee­rde hij met Woonpark Oostland te willen inspelen op een concrete woonbehoef­te bij jonge gezinnen in Schilde.

“Willen we vermijden dat het hier een groot bejaardenr­eservaat wordt, dan moeten we met z’n allen wat meer ruimdenken­d worden”, meent de eigenaar.

 ?? FOTO D'HONDT PAREIN ARCHITECTE­N ?? Een impressie van Woonpark Oostland.
FOTO D'HONDT PAREIN ARCHITECTE­N Een impressie van Woonpark Oostland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium