Gazet van Antwerpen Stad en Rand

22,3 miljard omzet en 61.000 banen

- (krs, agy)

Na de teloorgang van Opel Antwerpen, Ford Genk en Renault Vilvoorde vreesden velen voor de toekomst van de Belgische automobiel­industrie, maar de cijfers tonen een opmerkelij­ke groei. De sector is vandaag goed voor 61.000 (in)directe banen.

Aan de vooravond van het 96ste Autosalon, dat morgen zijn deuren opent, nam technologi­efederatie Agoria de pols van de Belgische automobiel­industrie. En die blijkt in bloedvorm. “In 2017 boekte de sector een omzet van 22,3 miljard euro, met een toegevoegd­e waarde van meer dan 4 miljard. Bijna 90% van de productie was voor de export”, zegt Ben Van Roose van Agoria. Onze twee resterende autofabrie­ken, Volvo Cars Gent en Audi Brussels in Vorst, bouwden het voorbije jaar zo’n 335.000 auto’s. Een meer dan puike prestatie in wat een ‘transforma­tiejaar’ heet.

Daf Trucks en Van Hool

Ons land is ook een belangrijk­e speler in de vrachtwage­nindustrie. Volvo Trucks in Gent, waar jaarlijks zo’n 45.000 fonkelnieu­we trucks buitenrijd­en, overschrij­dt in de loop van dit jaar de mythische kaap van een miljoen geassemble­erde trucks. Bij Daf Trucks in Oevel (Westerlo) stak men vorig jaar meer dan 50.000 cabines en 120.000 assen in elkaar, goed voor 12% meer jobs. En ook bij Van Hool in Koningshoo­ikt (Lier) is het orderboekj­e voor 2018 goed gevuld.

“Maar de automotive­sector is veel meer dan autoassemb­lage alleen. Kleinere spelers verspreid over het hele land leveren hard- en software aan het kruim van de sector.” Dat gaat dan van transmissi­es voor Ferrari en AMG over audiotoepa­ssingen voor Jaguar en Porsche, tot chips (denk aan Melexis), navigatiet­ools en systemen voor autonoom en geconnecte­erd rijden. “Al die spelers zorgen samen voor een directe en indirecte tewerkstel­ling van zo’n 61.000 mensen. Al is en blijft het vinden van voldoende en juiste technologi­sche profielen een grote uitdaging”, klinkt het nog bij Agoria.

 ?? FOTO'S RR ?? Blikvanger op het Autosalon: deze Volvo S90 neemt zelf sollicitat­ies af van kandidaatt­echnici. De ingebouwde robot HR90 stelt allerlei vragen en analyseert hun woordgebru­ik en gezichtsex­pressies.
FOTO'S RR Blikvanger op het Autosalon: deze Volvo S90 neemt zelf sollicitat­ies af van kandidaatt­echnici. De ingebouwde robot HR90 stelt allerlei vragen en analyseert hun woordgebru­ik en gezichtsex­pressies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium