Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben dan maar in de Maas gesprongen”

Rudi Vranckx krijgt standbeeld omdat hij in 1993 boer uit water redde

- Van Algemeen Nut. GEERT HOUBEN

VRTjournal­ist Rudi Vranckx heeft op 58jarige leeftijd een standbeeld verdiend. Niet voor moed en zelfopoffe­ring in oorlogsgeb­ied, maar omdat hij in 1993 een boer uit de Maas viste toen hij een reportage aan het draaien was over een zware overstromi­ng. Bijna een kwarteeuw na zijn redding krijgt Vranckx nu erkenning, met dank aan het Eénprogram­ma

Steven Van Herreweghe vond in het archief van de openbare omroep een stukje legendaris­che televisie terug, daterend van tweede kerstdag 1993. De overstromi­ng van de Maas was toen het eerste onderwerp in Het Journaal van de toenmalige BRTN.

In het Limburgse Kotem, een dorp in de buurt van Maasmechel­en, spoelde het water van de Maas de grond weg rond de boerderij van landbouwer Albert Monnissen. De muren van zijn stallen begaven het, tientallen varkens verdronken.

Reporter Rudi Vranckx ging langs voor een reportage. De boer beantwoord­de de vragen met veel gebaren. Toen Vranckx hem vroeg om de weggespoel­de muur aan te wijzen, zette de boer een stap achteruit om de kracht van het water te laten zien. Alleen had de Maas nog meer schade aangericht dan hij kon zien, en Monnissen tuimelde in het kolkende water. De kracht van de Maas dreef hem weg, in de richting van een draaikolk.

Menselijke ketting

Rudi Vranckx sprong de boer achterna terwijl een paar omstanders een menselijke ketting vormden om de twee uit de koude Maas te halen. De eerste woorden van de boer? “Maar goed dat ik kon zwemmen, anders was ik verdronken.”

Rudi Vranckx verving die dag een collega om de overstromi­ng te verslaan. Omdat hij de streek niet kende, deed hij een beroep op een journalist van Het Belang van Limburg om samen naar de boer te rijden. Die journalist stond met twee fototoeste­llen rond zijn nek toe te kijken toen Vranckx de boer achterna sprong. “Ik kreeg prompt nog een camera in mijn handen geduwd van een BRTNcamera­man. Hij ging de boer en Rudi Vranckx uit het water halen. Ik heb de camera als bij toeval in de richting van de Maas gehouden zonder te beseffen dat die nog draaide. Door heel veel geluk stond alles op tape én heb ik nog foto’s kunnen nemen.”

Rudi Vranckx weet nog wat hij dacht toen hij de boer naar de draaikolk zag drijven: “Het zal toch niet waar zijn, dacht ik: nu gaat die man hier voor mijn camera verdrinken omdat ik hem gevraagd heb iets aan te wijzen. Ik ben dan maar in de Maas gesprongen.”

Schoen kwijt

De VRT-reporter kreeg van de familie van de boer droge kleding en moest met een schoen minder naar Brussel, de andere lag in de Maas. “Ik besloot de beelden niet door te geven aan de nieuwsdien­st. Ik wilde zelf niet in het nieuws zitten. Maar een dag later stond het verhaal in Het Belang van Limburg en moesten we de beelden wel uitzenden.”

Om de heldendaad van Vranckx te vieren, lieten de makers van het Eénprogram­ma Van Algemeen Nut een standbeeld langs de Maas in Kotem neerpoten. Vorig weekend werd De Laars van Vranckx ingehuldig­d in het bijzijn van de weduwe van boer Albert Monnissen – die in 2013 overleed – zijn dochter en kleindocht­er, de burgemeest­er en een fanfare. “Dit zou Albert zeker leuk gevonden hebben”, zegt echtgenote Paula Crijns. “Tof dat ze zoiets doen.”

Het standbeeld is intussen alweer verdwenen: er was geen vergunning om het neer te poten. Al wil de burgemeest­er op de plek in kwestie een blijvend beeld laten zetten, mogelijk met projectie van de beelden uit 1993.

Van Algemeen Nut, om 20.35u op Eén

 ??  ?? Uit 1993: Albert Monnissen en Rudi Vranckx worden uit de Maas geholpen nadat de reporter de boer achterna was gesprongen. Vranckx moest met een schoen minder terug naar Brussel.
Uit 1993: Albert Monnissen en Rudi Vranckx worden uit de Maas geholpen nadat de reporter de boer achterna was gesprongen. Vranckx moest met een schoen minder terug naar Brussel.
 ?? FOTO'S VRT, RAYMOND LEMMENS ?? Vranckx met de kleindocht­er, dochter en weduwe van de boer.
FOTO'S VRT, RAYMOND LEMMENS Vranckx met de kleindocht­er, dochter en weduwe van de boer.
 ??  ?? De Laars van Vranckx wordt ingehuldig­d in Kotem.
De Laars van Vranckx wordt ingehuldig­d in Kotem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium