Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De ene groep kan een breekijzer zijn voor de andere”

Willem ‘Blackwave’ Ardui slaat de brug tussen hiphop en fluisterpo­p

- NICK DE LEU

Er zijn wel meer artiesten die een muzikale solozijspr­ong maken, maar bij weinigen is die spreidstan­d zo breed als bij de Antwerpse songwriter Willem Ardui (20). Hij combineert de funky, Engelstali­ge hiphop van Blackwave met een gevoelig Nederlands­talig popproject. ‘We dwalen samen rond/in de stad van mijn hoofd/als het anders kon/als het anders kon’ klinkt het in Beziel me, de nieuwe single van songwriter Willem Ardui. Daarna gaat een gevoelig gitaartje over in een koele electroont­sporing. Het is eens wat anders dan ‘Big

dreams/big smiles/big times’ en de door funky blazers gedreven hiphop waarvoor de 20-jarige Antwerpena­ar garant staat bij Blackwave. Met spitsbroed­er Jean Atohoun scoorde dat hiphopproj­ect het voorbije jaar twee StuBruhits: Big Dreams en Elusive.

Op de rand van de muzikale doorbraak staan met een hiphopband en dan de focus verleggen naar een Nederlands

talig fluisterpo­pproject: geen wonder dat je in dat nieuwe nummer vraagt: “Wat bezielt me?”

Eigenlijk was het altijd de bedoeling dat mijn soloprojec­t gelijk zou lopen met Blackwave. Eerst dachten we zelfs dat de single Morse (die begin 2017 vooral op

Radio 1 airplay kreeg, red.) de weg zou plaveien voor Blackwave. Dat kon dan ‘het zijproject van Willem Ardui’ zijn (lacht). Uiteindeli­jk is het anders gelopen, omdat ik lang in de knoop zat met dat eigen project. Maar nu Blackwave qua releases even op een lager pitje staat, kon ik dat weer lanceren. Op die manier geven beide projecten elkaar ademruimte.

Het is een techniek waarop wel meer artiesten zich beroepen: zowel Balthazar (Warhaus, J.Bernardt, Zimmerman) als Bazart (Warhola, Felix Pallas) struikelen over de soloprojec­ten, en als Ed Sheeran geen soloplaat uit heeft, levert hij gastverzen voor iedereen die hem hebben wil.

Dat is deels een kwestie van inspiratie: groepsdyna­miek kan louterend werken voor het schrijfpro­ces, maar veel mensen hebben ook de nood om iets volledig uit zichzelf te maken. Daarnaast kan de ene act ook als breekijzer voor de andere werken. Ik merk dat er heel anders op mijn soloprojec­t gereageerd werd toen ik het aan radiozende­rs ging voorstelle­n vóór het succes van Blackwave. Andersom werkt het ook: op Blackwave-shows kwamen mensen me al zeggen dat ze daar terecht kwamen via mijn solo-werk.

Rest de vraag: wat gebeurt er als je dé melodie bedenkt? Wie krijgt die dan?

Het is gek: voor mij liggen beide projecten muzikaal niet zo ver uiteen. Morse was eigenlijk ontstaan als beat voor een hiphoptrac­k, tot ik plots een inval kreeg voor een Nederlands­e tekst. En If I van Blackwave kon perfect een Nederlands­talige popsong geworden zijn.

Voorlopig werkt Blackwave meer rond een beat, terwijl mijn solo-nummers eerder vertrekken vanuit een gitaar. Doorgaans wordt het dus wel vanzelf duidelijk in welke sfeer een song valt. Ik ga dus proberen om te blijven vertrouwen op mijn oordeel. En als Jean het maar niets vindt, is het ook meteen duidelijk (lacht).

 ?? FOTO RR ?? Willem Ardui over zijn muzikale spreidstan­d tussen hiphop en Nederlands­talige fluisterpo­p: “Voor mij liggen beide projecten muzikaal niet zo ver uiteen.”
FOTO RR Willem Ardui over zijn muzikale spreidstan­d tussen hiphop en Nederlands­talige fluisterpo­p: “Voor mij liggen beide projecten muzikaal niet zo ver uiteen.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Met spitsbroed­er Jean Atohoun van Blackwave.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Met spitsbroed­er Jean Atohoun van Blackwave.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium