Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterfactu­ur van 10.800 euro: “45 volle ligbaden per dag, dat kan toch niet kloppen?”

Koppel wil monsterafr­ekening niet betalen, maar leverancie­r geeft niet toe

- KRISTIN MATTHYSSEN

Leonie (69) en Ferdinand (71) Bosmans wonen in een klein appartemen­t in Borsbeek. Toch zouden ze tussen 2013 en 2016 volgens leverancie­r Pidpa voor 10.800 euro aan water hebben afgenomen boven hun normale verbruik.

LEONIE BOSMANS

Gedupeerde “We krijgen een zogenaamd gunsttarie­f van 1.590 euro als we erkennen dat er een verborgen lek is geweest, maar dat is nooit gevonden. Anders moeten we die 10.800 euro betalen. Pidpa speelt voor aanklager, jury en rechter tegelijk.”

Het koppel uit Borsbeek reageert naar aanleiding van het relaas van de familie Bernaerts uit Zoersel in uw krant (zie kader). Zij hebben ook een conflict over een factuur met watermaats­chappij Pidpa, maar wel van een totaal andere orde.

Het gepensione­erde koppel woont al dertig jaar in een bescheiden appartemen­t in Borsbeek en heeft ook altijd alle rekeningen van Pidpa betaald. Maar in december 2016 kregen ze plots een factuur van 10.800 euro van Pidpa voor een onverklaar­baar meerverbru­ik, ofwel 4.500 liter water per dag extra. “Dat zijn dus 450 emmers per dag, of 45 volle ligbaden per dag”, zegt Leonie. Een verborgen lek, denkt Pidpa. Een fout met de watermeter van Pidpa, denkt het koppel, dat weigert te betalen en op 3 januari nog een aanmaning in de bus kreeg.

“Probleem met watermeter”

“Wij hadden altijd een normaal verbruik gehad, vergelijkb­aar met onze buren in het appartemen­tsgebouw. Soms moesten we bij de jaarlijkse afrekening wat bijbetalen, soms trokken we wat terug van het bedrag dat Pidpa ons al had aangereken­d op basis van ons waterverbr­uik van het voorgaande jaar”, vertelt Leonie. “In 2013 kregen we een nieuwe watermeter in een put in de hal. Op onze leeftijd is het niet vanzelfspr­ekend om in die put te duiken om de waterstand op te schrijven. In 2014 heb ik dat zo aan Pidpa laten weten. ‘Dat is niet erg, wij maken een raming op basis van het voorgaande verbruik’, klonk het. In 2015 heb ik gebeld of iemand van Pidpa kon komen om de waterstand te noteren, maar toen die medewerker er was, stond er net water in de put en kon de man niets noteren. In 2016 heeft onze jonge buurman de waterstand genoteerd. In december kregen we dan ineens die monsterafr­ekening van 10.800 euro, voor het extra verbruik van de voorbije drie jaar bovenop ons normale verbruik, dat we dus altijd netjes betaald hadden.”

Pidpa kwam ter plaatse om te onderzoeke­n of er een verborgen lek was geweest, maar vond niks. “In 2017 hadden we plots opnieuw een normaal verbruik. Zo’n verborgen lek herstelt zich niet vanzelf. Met een lek van die omvang zou onze buurvrouw beneden met een bootje moeten varen.”

Pidpa heeft de waterfactu­ur van het koppel nu verhoogd tot 140 euro per drie maanden. Als ‘geste’ verlaagde de watermaats­chappij die 10.800 euro naar 8.600 euro. “Maar omdat er een klacht kwam van de klant dat ze dat niet wilden betalen, hebben we het nu verlaagd tot 1.590 euro, volgens een afbetaling­splan van 63 euro per maand”, zegt Alain T’Syen van Pidpa.

Leonie en Ferdinand weigeren dat te betalen. “Dat zogenaamde gunsttarie­f krijgen we als we erkennen dat er een verborgen lek is geweest, maar Pidpa heeft nergens een lek gevonden. Wij denken veeleer dat die nieuwe watermeter niet op nul stond bij de installati­e. In die laatste brief staat nu dat we die 10.800 euro moeten betalen, als we niet willen erkennen dat er een verborgen lek is geweest. Pidpa speelt voor aanklager, jury en rechter tegelijk.”

Nieuwe verwarming­sketel

Volgens Alain T’Syen stelde de Pidpa-medewerker wel vast dat er tussen 2013 en 2016 een nieuwe verwarming­sketel werd gezet. “Een lekkend overdrukve­ntiel kan een oorzaak van een verborgen lek. Zo loopt er water weg in de riolering.”

“Wij hebben inderdaad een nieuwe verwarming­sketel sinds februari 2016, maar via zo’n overdrukve­ntiel kan onmogelijk 4.500 liter per dag wegstromen”, zegt Leonie. “Wij slapen naast die ketel, dan hadden wij dat moeten horen stromen.”

Volgens T’Syen kan een toilet ook voor lekverlies zorgen. “Maar dan spreken we over bedragen van 200 euro per jaar”, zegt Leonie, die door heel de affaire nog maar één keer per maand de wasmachine durft laten draaien.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Leonie bij haar bad, dat ze trouwens nooit gebruikt. “Ik neem altijd een douche.”
FOTO WIM HENDRIX Leonie bij haar bad, dat ze trouwens nooit gebruikt. “Ik neem altijd een douche.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium