Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 4.000 euro per maand in de privé

Spoorbedri­jven snoepen machiniste­n af van NMBS, maar ook van elkaar

-

Door de Europese liberalise­ring van het spoorvervo­er en de aantrekken­de economie vechten twaalf spoorbedri­jven nu om het Belgische goederenve­rvoer. Omdat de interne opleiding voor machiniste­n erg duur is, voerde de NMBS een opzegtermi­jn van een jaar in. Een maatregel die de vakbonden heeft verdeeld.

Lineas – het vroegere B Logistics én voor 31% nog steeds gebonden aan de NMBS – is op de privémarkt onklopbaar de nummer één met zo’n 75% van de markt. Crossrail en DB Cargo volgen op ruime afstand als nummers twee en drie.

Ondanks die banden met de NMBS bleek gisteren in uw krant dat Lineas NMBS-machiniste­n wegplukt. Dat doen ze met véél betere contracten, tot 4.000 euro per maand. “Maar een leegloop kan je dit niet noemen”, meent woordvoers­ter van Lineas Veerle Van Mierlo. “Het gaat in een jaar om 80 van de 3.500 NMBS-machiniste­n.”

Vandaag zijn 200 tot 300 van de Lineas-machiniste­n al jaren geleden in overleg overgestap­t van de NMBS naar het privébedri­jf. Een veertigtal blijft er onder het NMBS-statuut werken, de rest is op de vrije markt gezocht. Volgens nationaal secretaris Luc Piens van ACV-Transcom vechten de privégroep­en overigens ook onderling om machiniste­n.

Dat ze niet gewoon Oost-Europeanen aannemen, zoals bij vrachtwage­ntransport, heeft alles te maken met de hoge eisen, onder meer op het vlak van talenkenni­s en van de systemen in elk land afzonderli­jk. Dat verklaart volgens de vakbonden en werkgevers ook de hoge verloning.

Meer loon, minder zekerheid

De reden voor de sabotageac­tie van de Waalse NMBS-machinist is het feit dat hij een jaar vooropzeg moet respectere­n. Terwijl dat vroeger, toen hij machinist werd, slechts drie maanden was. Die maatregel werd in 2016 met de vereiste meerderhei­d goedgekeur­d in het paritair comité en is dus wettelijk in orde.

Het ACV stemde echter tegen, ACOD was voor. “Wij vonden dat repressief”, zegt Luc Piens van ACV. “Maar op onze vraag om dat te herzien, krijgen we al twee jaar geen antwoord.”

Het flamboyant­e, gewezen ACODkopstu­k Jos Digneffe volgt als gepensione­erde de zaak nog van ver. Hij is genuanceer­d. “Er zit geen goede kant aan deze zaak. Het is kiezen tussen de pest of de cholera. Bij de NMBS duurt zo’n opleiding tot vijftien maanden. Wie dus binnen de drie maanden weg wil, kan pas twaalf maanden later worden vervangen ten koste van zijn collega’s.”

Volgens Digneffe is een overstap naar een privébedri­jf overigens niet zonder risico. “Denken die mensen die naar de privé overstappe­n wel over alles na? NMBS-machiniste­n hebben inzake verloning niet te klagen. 4.000 euro is hallucinan­t, maar als morgen de crisis toeslaat, staan die machiniste­n in de privé aan de dop.”

 ?? FOTO BELGA ?? Luc Piens van vakbond ACVTransco­m.
FOTO BELGA Luc Piens van vakbond ACVTransco­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium