Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderschep­t: 1 miljard aan drugs

Belgisch-Nederlands­e justitie rolt bende op die 600.000 kilo xtc zou produceren

- CEDRIC LAGAST

Na anderhalf jaar onderzoek is de drugsbende van de Nederlands­e topcrimine­el John H. (60), bijgenaamd ‘de onderwijze­r’, opgerold. Vijftig verdachten zitten in de cel en zo is de productie van 600.000 kilo xtc verijdeld.

Vijftien Limburgse agenten brachten anderhalf jaar lang de bende in kaart. Ze werkten samen met de Nederlands­e justitie en begin deze week sloeg de val dicht: op negentien plaatsen in België en negen in Nederland werden huizen doorzocht. De speurders vonden een zeer goed gestructur­eerde organisati­e die op grote schaal amfetamine­s en xtc produceerd­e.

Het gerecht kon in Lommel 400.000 liter chemische producten onderschep­pen, waarmee 600.000 kilo xtc gemaakt kon worden. Straatwaar­de: 1 miljard euro.

Er werden dertien mensen aangehoude­n in België en vijf in Nederland, maar in anderhalf jaar tijd werden al vijftig mensen opgepakt. “We wilden zo ver mogelijk doorstoten naar de top van de organisati­e”, zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw. “Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.”

Op handen gedragen

De bendeleide­r is volgens Justitie de Nederlande­r John H. In zijn eigen dorp Sint-Willebrord wordt hij nog steeds op handen gedragen. Zelfs al weten de zowat negenduize­nd inwoners dat hij een drugsbaron is. Omdat John H. bijvoorbee­ld de nieuwe glas-inloodrame­n van de kerk gefinancie­rd zou hebben.

“Is het zijn schuld misschien dat drugs illegaal zijn?”, vraagt een 71-jarige Willebrord­er zich af. “John is een goeie knul.”

In de jaren negentig werd John H. ontmaskerd als de leider van de York-bende, een grote internatio­naal vertakte drugsorgan­isatie. John H. was de politie opgevallen door zijn luxueuze levensstij­l in het dorp. Hij woonde er in een dure en streng beveiligde villa, met camerabewa­king en opvallende rolluiken.

Uiteindeli­jk liep tegen hij de lamp toen een partij van 300 kilo cocaïne die verstopt zat in tapijten, onderschep­t werd. In 2003 werd hij tot elf jaar cel veroordeel­d.

De gevangenis heeft John H. kennelijk niet op het goede pad gebracht, want de Belgische en de Nederlands­e justitie zien hem opnieuw als een bendeleide­r. “Het was zeer moeilijk om de bendelden te schaduwen”, zei Van Leeuw. “Ze gebruikten amper hun telefoon, en ze wisselden vaak van gsm en van auto. Ze spraken in codetaal en ze waren argwanend. Ze hadden een eigen contrastra­tegie tegen observatie­s door de politie.”

Doorgewint­erde criminelen

Opvallend: zowat alle opgepakte verdachten zijn veertigers en vijftigers. Doorgewint­erde criminelen, die weten hoe de politie werkt. “Dat maakte het er voor ons niet gemakkelij­ker op”, zegt Kris Vandepaer, gerechteli­jk directeur in Limburg.

John H. werd al op 20 december opgepakt in Schevening­en, toen hij 50 kilo cocaïne wilde verkopen. Hij wist niet dat hij tegenover infiltrant­en van de politie stond.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Speurders roken onraad na de ontdekking van de bestelling van ongewoon grote hoeveelhed­en chemische producten bij een inmiddels opgedoekte zeepfabrie­k in Lommel.
FOTO RAYMOND LEMMENS Speurders roken onraad na de ontdekking van de bestelling van ongewoon grote hoeveelhed­en chemische producten bij een inmiddels opgedoekte zeepfabrie­k in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium