Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie Tomatito regeert in flamencola­nd

-

Met Tomatito (59) presenteer­t De Roma vanavond opnieuw een grootmeest­er van de flamenco. De gitarist uit Almeria begeleidde alle flamencoza­ngers met naam en faam, maar ook Frank Sinatra en Elton John vielen voor zijn gitaarspel. Tegenwoord­ig trekt ‘Tomaatje’ op tournee met dochter Mari Angeles als zangeres en zijn zoon José Israel als tweede gitarist. “Ik musiceer met mijn kinderen al vanaf ze kunnen lopen”, verklapt Tomatito.

Tomatito wil ‘Tomaatje’ zeggen. Zijn vader en nonkel die ook vermaarde flamencogi­taristen waren, luisterden naar de roepnaam ‘Tomate’. “Onze echte naam luidt Torres, maar niemand kent ons nog zo”, zegt Tomatito. “De muzikale roots van onze zigeunerfa­milie gaan vele generaties terug. Het begin is verloren gegaan in de geschieden­is, net zoals de artiestenn­aam ‘Tomaat’. Had een voorvader een hoofd als een tomaat of at hij graag tomaten, ik weet het niet. Maar de naam koesteren we nu. Mijn zoon laat zich graag José del Tomate noemen.”

Naast zoon José en dochter Mari Angeles heeft Tomatito nog vier dochters die in een popgroepje zingen en spelen. “In ons gezin draaide alles altijd rond muziek en dans. Geen wonder dus dat mijn kinderen daarin doorgaan. Het is relaxed en spannend tegelijk om met je kroost op te treden. Ik kijk al uit naar alweer de volgende generatie, want die komt eraan. Mijn dochter en schoondoch­ter zijn allebei zwanger.”

GEEN NUEVO FLAMENCO

Hoewel Tomatito met jazz- en rockensemb­les speelde, invloeden uit Zuid-Amerika verwerkte en flamencosu­ites voor symfonisch orkest componeerd­e, houdt hij niet van het label ‘nuevo flamenco’. Hij ziet zich liever in de traditie. “Iets nieuws is altijd een uitbreidin­g van wat voorheen was. Artiesten veroorlove­n zich vrijheden en voegen er iets eigens aan toe. Het is niet omdat je AC/DC imiteert en tattoos laat zetten, dat je de ‘nuevo flamenco’ uitvindt. De ziel, de duende, daar komt het op aan.”

Als extra inspiratie­bron noemt Tomatito de swing van Django Reinhardt en Wes Montgomery, de latin van Luis Salinas en de klassieke gitaar van Carles Trepat. Ook voor Philip Catherine heeft hij een boon. “Ik bewonder ze maar imiteer ze niet. Alles wat ik doe, is authentiek­e flamenco met mijn eigen accent.”

Tomatito, op 12/01 in De Roma (Borgerhout); www.deroma.be

 ?? RR
FOTO ?? José Ferandez Torres, alias ‘Tomatito’.
RR FOTO José Ferandez Torres, alias ‘Tomatito’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium