Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chocolade wordt fair trade zonder dat prijs stijgt

- (rmg)

Duurzaamhe­id hoeft niet samen te gaan met hoge prijzen. Dat bewijzen discountke­tens die inzetten op fairtradep­roducten.

De eerlijkepr­ijsgaranti­e van fairtradep­roducten lijkt op gespannen voet te staan met de afbraakpri­jzen waaraan discountke­tens hun bestaansre­cht ontlenen. Toch kan het heel goed samengaan. Dat bewijst Lidl, dat zijn twee best verkopende chocolader­epen van het huismerk voortaan met fairtrade-cacao zal laten maken. De beslissing zal de Belgische markt voor fairtrade-chocolade, momenteel zo’n 700 ton, met 645 ton doen stijgen. De prijs van de chocolade zal niet omhoog gaan, verzekert Lidl.

De Belgische tak van de supermarkt­keten heeft zich ten doel gesteld om de omzet in duurzame producten jaarlijks met 10 procent te doen stijgen. Dat leidde eerder al tot het verduurzam­en van verse vis en de introducti­e van varkensvle­es dat voldoet aan het Nederlands­e ‘Beter Leven’-keurmerk.

“We hebben er nu voor gekozen om onze twee best verkochte huismerkch­ocoladerep­en duurzamer te maken. De consument hoeft dus niet langer bewust voor fair trade te kiezen”, zegt woordvoers­ter Isabelle Colbrandt van Lidl. Dat de prijs niet stijgt, komt doordat Lidl genoegen neemt met een iets lagere marge, en doordat de volumes groot zijn.

De overschake­ling wordt ook wel vergemakke­lijkt doordat de meerprijs voor fairtrade-cacao momenteel beperkt is. Fairtrade Belgium biedt de coöperatie­s een prijsgaran­tie van 2.000 dollar per ton. Dat is ook ongeveer de prijs die momenteel op de internatio­nale markten betaald wordt voor een ton cacao. Wel krijgen de fairtradep­roducenten nog een premie van 200 euro.

Fair trade heeft op de markt voor chocolade nog altijd maar een marktaande­el van minder dan 3 procent, zegt Bernard Buntinx van Fairtrade Belgium. “De uitdaginge­n zijn groot. Daarom is het belangrijk dat onze producten aanwezig zijn bij de grote ketens. Een stap zoals nu met Lidl heeft impact, vooral omdat het een internatio­naal initiatief is. Ook andere landen willen overschake­len op fair trade.”

Andere discounter­s zoals Aldi en Colruyt verkopen ook al fairtradep­roducten. Meestal gaat het om klassieker­s zoals chocolade, koffie en bananen. Maar in de meeste gevallen is fair trade een extra keuze naast het standaardg­amma.

 ?? FOTO BELGA ?? Cacaobonen liggen te drogen in de zon in Bolivia.
FOTO BELGA Cacaobonen liggen te drogen in de zon in Bolivia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium