Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Planckenda­el rondt kaap van miljoen bezoekers, ook topjaar voor Zoo

Antwerpse Zoo en Planckenda­el hebben topjaar achter de rug

- BIEKE LATHOUWERS

De nieuwe Zoo scoort, zoveel is duidelijk. De mensapenva­llei en de savanne lokten 1,1 miljoen bezoekers. Planckenda­el rondt voor het eerst de kaap van een miljoen bezoekers dankzij de Legotentoo­nstelling en het kerstolifa­ntje.

Voor zowel de Antwerpse Zoo als Planckenda­el was 2017 een topjaar. Samen mochten de dierentuin­en meer dan twee miljoen bezoekers verwelkome­n. Dat is een stijging van respectiev­elijk 10% en 5%. Ze tellen ook meer abonnees dan ooit. Liefst 66.000 gezinnen hebben een abonnement, goed voor ongeveer 210.000 leden. “Dat is een stijging van 6,5%”, duidt woordvoers­ter Ilse Segers. “Het feit dat het aantal abonnees al twaalf jaar na elkaar stijgt, is een echte opsteker. Dat betekent toch dat de mensen vinden dat we echt goed bezig zijn.”

Het aantal abonnement­en steeg al opmerkelij­k in 2009, het jaar waarin olifantje Kai-Mook geboren werd. Het cijfer ging toen van 42.500 naar 52.500 jaarkaarte­n. Daarna bleef dat aantal elk jaar geleidelij­k aan stijgen tot de huidige 66.000 abonnement­en. De verklaring voor het grote succes van 2017 ziet Segers vooral in de afgewerkte projecten. Na jaren bouwen zijn een aantal opvallende projecten nu eindelijk helemaal afgewerkt. “De Zoo is nieuwer en mooier dan ooit. En dat weten de bezoekers te waarderen. De gloednieuw­e mensapenva­llei bijvoorbee­ld is een absolute publiekstr­ekker.” Ook de afgewerkte Savanne waar nu de zebra’s, vogels, buffels en giraffen samenzitte­n, is een echte meerwaarde. “Iets anders dat enorm in de smaak viel, was de animatie op het Apenspeelp­lein. Kinderen konden er klauteren in palmbomen, poseren voor een foto bij een grote gorilla en klimmen over een parcours van touwen”, weet Segers nog.

ILSE SEGERS

Woordvoers­ter Zoo en Planckenda­el “Fijn! Dit betekent dat de mensen vinden dat we echt goed bezig zijn.”

Kunst in blokjes

Tijdens de zomer konden de bezoekers van Planckenda­el niet al-

leen echte dieren zien, maar ook veertig levensgrot­e beelden, opgetrokke­n uit de bekende Legoblokje­s. Voor die tentoonste­lling gebruikte artiest Sean Kenney liefst 1.129.500 steentjes. Planckenda­el sloot bovendien het jaar af met een kerstbaby. Olifant May Tagu, de zus van Kai-Mook, zette op kerstdag de kleine Suki op de wereld. En dat heeft de dierentuin geweten. “Tijdens de kerstvakan­tie kregen we op één dag liefst 5.000 bezoekers over de vloer”, zegt Segers trots. “Planckenda­el wordt trouwens een ware olifantenk­ribbe, want er zijn nog twee vrouwtjes zwanger.”

China Light 2018

De Antwerpse Zoo wordt 175 jaar en ook dat betekent feest. Musical Zoo of Life opent de festivitei­ten tijdens de paasvakant­ie. Al meer dan de helft van de tickets zijn de deur uit. Verder komt er ook in 2018 een editie van China Light. De editie van 2017 loopt nog tot dit weekend. “Die cijfers zijn nog niet meegeteld voor 2017, maar ook daar hebben we de kaap van de 100.000 bezoekers gehaald”, besluit een trotse Ilse Segers.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JONAS VERHULST ??
FOTO JONAS VERHULST
 ??  ??
 ??  ?? FOTO ZOO VAN ANTWERPEN Ook de savanne is een meerwaarde voor de Zoo.
FOTO ZOO VAN ANTWERPEN Ook de savanne is een meerwaarde voor de Zoo.
 ??  ?? Directeur Dries Herpoelaer­t
van een toont de Legoversie
ijsberenfa­milie.
FOTO GIL PLAQUET
Directeur Dries Herpoelaer­t van een toont de Legoversie ijsberenfa­milie. FOTO GIL PLAQUET
 ??  ?? FOTO ZOO ANTWERPEN De mensapenva­llei valt in de smaak bij de bezoekers.
FOTO ZOO ANTWERPEN De mensapenva­llei valt in de smaak bij de bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium