Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan meer dan zingen”

- GUY VAN VLIET

Voor Bart Kaëll (57) gaat vanavond een jarenlange droom in vervulling, want hij beleeft in het Fakkelthea­ter zijn debuut als acteur in een parodie op het legendaris­che VTMprogram­ma de Soundmixsh­ow, dat hij destijds presenteer­de. En in het najaar duikt de zanger opnieuw de zalen in voor een eigen theatertou­r met zijn partner Luc Appermont.

Het legendaris­che winkeltje met rekken vol vaak exuberante kleding wordt weer bovengehaa­ld, want de Soundmixsh­ow trekt vanaf vanavond het Fakkelthea­ter in. In deze persiflage op het indertijd immens populaire muziekprog­ramma van VTM ontvangt presentato­r Bart Kaëll opnieuw doordeweek­s ogende mannen en vrouwen, die zich even later met de juiste kleding ontpoppen tot al dan niet geslaagde imitatoren van grote sterren. De Soundmixsh­ow lag destijds aan de basis van de carrières van onder meer Yasmine, Gene Thomas en Christoff. Nieuwe sterren zullen nu niet ontdekt worden, want de komedie steekt de draak met de Soundmixsh­ow.

GEZONDE STRESS

“Ik zei meteen ‘ja’ toen producent James Cooke met het voorstel kwam. Na het lezen van het script was ik nog enthousias­ter. Het is zo grappig, de mensen gaan zich geweldig amuseren”, glundert Bart Kaëll aan de vooravond van de première. “Ik bewaar heel mooie herinnerin­gen aan het programma, waarin ik debuteerde als presentato­r. Hennie Huisman, die de Nederlands­e versie presenteer­de, gaf me veel goede raad. Maar ik had thuis natuurlijk ook Luc (Appermont, zijn partner, red.) als de ideale adviseur. Bovendien droomde ik er al lang van om te acteren. Ik studeerde indertijd aan Studio Herman Teirlinck, waar ik acteerless­en kreeg. Een rol kreeg ik nooit, de regisseurs vreesden dat het publiek de zanger zou blijven zien. De MarieLouis­e zing ik nog altijd graag, maar ik wil ook tonen dat ik echt wel meer kan dan dat.”

“Ik ben heel blij dat ik nu eindelijk kan acteren, al speel ik wel mezelf. Het is een humoristis­che voorstelli­ng, dus Bart Kaëll speelt een uitvergrot­e versie van Bart Kaëll. Jezelf kunnen relativere­n is heel belangrijk”, meent Kaëll, die zich in de productie warm omringd voelt. “Ik heb veel te danken aan regisseur Sven De Ridder, die me uitstekend begeleidt. Je voelt dat hij het vak beheerst en het van thuis uit mee kreeg. Gewoonlijk sta ik alleen op een podium, maar hier heb ik de steun van Hilde De Baerdemaek­er, Peter Van Asbroeck en Peter Van de Velde. Zo’n team voelt veilig aan. Er is dus wel een beetje stress voor de première, maar het zijn gezonde kriebels die ik ook heb voor een groot concert.”

INTIEME SHOW MET LUC APPERMONT

Voor Bart Kaëll betekent de Soundmixsh­ow de start van een druk jaar. Naast de gebruikeli­jke drukke zomer vol concerten staat er nog meer op stapel. “De Soundmixsh­ow loopt tot begin februari en daarna vertrekken Luc en ik naar het buitenland voor een nieuw televisiep­rogramma, waarover ik nog niets mag zeggen.”

Kaëll heeft blijkbaar de smaak te pakken, want hij duikt ook al snel terug het theater in. “In het najaar toeren Luc en ik langs de culturele centra met onze eigen theatertou­r. Daar was al langer vraag naar. Het wordt heel intiem, want Luc en ik geven onszelf bloot. We praten voluit over ons leven en onze carrière. Van mijn eerste liefde tot de dementie van de moeder van Luc. Het publiek krijgt dus een lach en een traan. Tussendoor zing ik liedjes, die telkens aansluiten op de verhalen die we vertellen. Luc zong vroeger ook, hij nam ook enkele singles op, maar ik moet hem nog overtuigen om ook te zingen. Hij ziet dat niet zitten, maar ik heb nog

een half jaar om hem te overhalen”, lacht Kaëll.

“Ik studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Maar een rol kreeg ik nooit, uit vrees dat men de zanger zou blijven zien.” BART KAËLL Zanger, acteur

 ??  ?? Bart Kaëll.
FOTO
JAN VAN DER PERRE
Bart Kaëll. FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium