Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geens heeft strafrecht in chaos gestort”

Strafpleit­er Jef Vermassen haalt zwaar uit naar minister voor verwarring na hervorming assisen

-

“Door het geknoei van de wetgever zal de strafmaat voor sommige moordenaar­s dalen, want de maximumstr­af is nu twintig jaar geworden.”

Er heerst grote verwarring over de maximumstr­affen die de correction­ele hoven en rechtbanke­n kunnen opleggen aan moordenaar­s, sinds het Grondwette­lijk Hof de hervorming van assisen vernietigd­e. Volgens enkele topmagistr­aten kunnen moordenaar­s nu niet meer dan twintig jaar cel krijgen, volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) klopt dat niet. “We hadden de minister nochtans gewaarschu­wd”, zegt strafpleit­er Jef Vermassen.

Advocaat-generaal Alexandra Van Kelst vorderde gisteren twintig jaar cel tegen Nesib B. (33), een man die zijn ex-vriendin Irisleidi Tamayo met 26 messteken afslachtte voor de ogen van hun vijf kinderen. B. kreeg in eerste aanleg 24 jaar cel opgelegd wegens moord. De correction­ele rechtbank meende dat B. zijn ex niet alleen doelbewust om het leven had gebracht, volgens de rechter deed hij dat ook met voorbedach­ten rade. Nesib B. zou Irisleidi bewust meegelokt hebben naar zijn garage in de Eethuisstr­aat in Merksem, zodat hij haar met een meegesmokk­eld mes kon doden. Nesib B. tekende beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, waardoor de zaak nu behandeld moet worden door het hof van beroep in Antwerpen. Aanklaagst­er Alexandra Van Kelst had liever een hogere straf gevorderd tegen Nesib B., maar dat heeft volgens haar geen zin. Een arrest van het Grondwette­lijk Hof, dat uitgesprok­en werd na de uitspraak door de rechter in eerste aanleg, heeft de vervolging van moordzaken nog ingewikkel­der gemaakt dan ze al waren.

Hogere maximumstr­af geschrapt

Het Grondwette­lijk Hof besliste immers om belangrijk­e delen van de zogenaamde Potpourri-wet van minister van Justitie Koen Geens te vernietige­n. Dankzij die wet konden zware misdaden zoals moord en doodslag, die vroeger door het hof van assisen werden behandeld, door een gewone strafrecht­bank behandeld worden. De straf die een correction­ele rechter voor moord kon opleggen, werd verdubbeld van twintig tot veertig jaar. Het Grondwette­lijk Hof meent dat al die aanpassing­en ongrondwet­telijk zijn. Zware misdaden zoals moord zullen opnieuw voor het hof van assisen behandeld moeten worden. De verdedigin­g van Nesib B. betoogde daarom dat het hof van beroep zich onbevoegd zou verklaren en dat de zaak naar hof van assisen moet worden verwezen. Volgens advocaat-generaal Alexandra Van Kelst is het hof van beroep wel bevoegd, ondanks het arrest van het Grondwette­lijk Hof. “De zaken die al door de raadkamer naar de kamer van inbeschuld­igingstell­ing zijn verwezen, kunnen verder behandeld worden”, aldus Van Kelst. De verdedigin­g wierp ook op dat het Grondwette­lijk Hof de verzwaring van de correction­ele maximumstr­affen had vernietigd. En daar gaf Van Kelst de verdedigin­g van Nesib B. wel gelijk. “Door de vernietigi­ng van de wetsartike­len die verzwaring van de correction­ele strafmaat regelen, moeten we terugvalle­n op de oude correction­ele straffen”, aldus de advocaatge­neraal. “De maximumstr­af die een correction­ele rechtbank of hof kan opleggen, is twintig jaar. Door het geknoei van onze wetgever, zal de strafmaat voor deze man met minstens vier jaar dalen.”

Van Kelst staat niet alleen in haar visie, ook openbaar aanklager Patrick Boyen nam eergistere­n dezelfde stelling in voor de rechtbank van Tongeren. Ook hij vorderde twintig jaar cel tegen een vermeende moordenaar, die volgens Boyen “een cadeau van Geens had gekregen”.

Niet meer gelijk voor de wet

Assisenple­iter Jef Vermassen haalt ook zwaar uit naar minister van Justitie Koen Geens. “Hij heeft het strafrecht in chaos gestort. Niemand weet nog precies waar hij aan toe is. Ik heb vorige week een slachtoffe­r van een moord bijgestaan in Brussel. De dader heeft 28 jaar gekregen. Ik moet nu aan mijn cliënte gaan zeggen dat de dader vrijwel zeker in beroep zal gaan, omdat hij in beroep maximum twintig jaar cel riskeert. In de moordzaak van Schellebel­le wordt het nog absurder. Alléén de hoofdverda­chte heeft beroep aangeteken­d, de medeverdac­hten berusten in hun straf. Als die hoofdverda­chte in beroep de maximumstr­af zou krijgen, wordt hij nog lichter gestraft dan de beklaagden die een kleinere verantwoor­delijkheid dragen. Iedereen gelijk voor de wet, daar zijn we nu toch wel heel ver vanaf. Het erge is: we hebben de minister op voorhand gewaarschu­wd dat hij met vuur zou spelen.”

Voor zijn beurt gesproken?

Minister van Justitie Koen Geens spreekt de uitspraken van de magistrate­n Van Kelst en Boyen tegen. Volgens een woordvoerd­er van zijn kabinet kunnen de rechtbanke­n en hoven nog altijd straffen tot dertig jaar cel uitspreken voor moord. Volgens de adjunctkab­inetschef van Geens heeft het College van Procureurs-Generaal gisteren het standpunt ingenomen dat dertig jaar cel voor moord nog altijd mogelijk is. “Het college zal dat standpunt eerstdaags ook naar alle parketten sturen”, aldus de adjunct-kabinetsch­ef. “De magistrate­n Boyen en Van Kelst hebben een beetje voor hun beurt gesproken. Zij hebben hun mening over het arrest van het Grondwette­lijk Hof gegeven, maar het standpunt van het College van Procureurs-Generaal staat natuurlijk boven dat van een individuel­e magistraat. U gelooft toch zelf niet dat één of twee individuel­e magistrate­n evenveel kennis hebben als een college, met een volledige steundiens­t?” Assisenple­iter Jef Vermassen zucht eens diep als hij het standpunt van Koen Geens en het College van Procureurs-Generaal hoort. “Het minste wat we kunnen zeggen, is dat niemand zeker weet waar hij zich aan mag verwachten. Waarschijn­lijk zullen we pas echt zekerheid hebben als iemand naar het Hof van Cassatie stapt.” JORIS VAN DER AA

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister van Justitie Koen Geens.
FOTO PHOTO NEWS Minister van Justitie Koen Geens.
 ?? FOTO BELGA ?? Advocaat Jef Vermassen.
FOTO BELGA Advocaat Jef Vermassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium