Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Etentje in ’t Fornuis was “geen wangedrag”

Integritei­tsbureau verwerpt klacht van Groen over Antwerps stadsbestu­ur op feestje van bouwpromot­or

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Antwerpse stadsbestu­ur is niet in de fout gegaan door aanwezig te zijn op een verjaardag­sfeestje van bouwpromot­or Erik Van der Paal van Land Invest. Dat zegt het integritei­tsbureau van de stad Antwerpen.

Het filmpje waarin te zien is dat een groot deel van het Antwerpse college naar het feestje van de projectont­wikkelaar in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen gaat, deed enkele maanden geleden stof opwaaien. Omdat het was georganise­erd door Erik van der Paal van Land Invest, een bedrijf dat in de stad een aantal grote bouwprojec­ten beheert, rezen er vragen over partijdigh­eid. De partij Groen had in november een klacht ingediend bij het integritei­tsbureau om te laten onderzoeke­n of het college de eigen gedragscod­e niet had overtreden.

Gedragscod­e te vaag

Maar dat is niet het geval, zo blijkt nu. “Er is geen sprake van grove nalatighei­d of wangedrag. Wel vinden we dat de stedelijke gedragscod­e te vaag is als het gaat over de ‘schijn van partijdigh­eid’. We adviseren om dat deel van de code duidelijke­r te maken”, zegt Annemie Breëns van het integritei­tsbureau.

Verder wil het integritei­tsbureau ook dat er extra instrument­en voor transparan­tie komen. “Dat kan bijvoorbee­ld een transparen­cy register zijn dat ook al in de Verenigde Staten en Europa bestaat. Leden van het college lijsten daarin hun contacten met de privésecto­r op. Bovendien kan ook gemeld worden wat het doel was van een ontmoeting. En achteraf wordt een evaluatie toegevoegd van wat de ontmoeting heeft opgeleverd”, legt Annemie Breëns uit.

Samen tevreden met reactie

Samen, de partij waarin Groen, sp.a en onafhankel­ijken zich in Antwerpen hebben verenigd, is blij met het antwoord van het integritei­tsbureau. “Onze klacht is er gekomen om meer openheid en transparan­tie te krijgen in de relaties die het stadsbestu­ur onderhoudt met de privé. Dat is een goede zaak. We roepen het Antwerpse stadsbestu­ur op om deze aanbevelin­gen ter harte te nemen en er snel werk van te maken”, zegt Groen-gemeentera­adslid Joris Giebens. Samen herhaalt ook haar oproep om in het kader van de beloofde transparan­tie alle niet-publieke documenten openbaar te maken. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) respecteer­t de uitspraak van het integritei­tsbureau en wijst erop dat er unaniem is beslist dat het college niet in de fout is gegaan. “Het bureau heeft ook waardevoll­e aanbevelin­gen gedaan om de gedragscod­e omvattende­r te omschrijve­n We gaan die bestuderen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S APACHE ?? Beelden uit het filmpje waarin burgemeest­er Bart De Wever en de NVAschepen­en aankomen op het feestje van projectont­wikkelaar Erik Van der Paal.
FOTO'S APACHE Beelden uit het filmpje waarin burgemeest­er Bart De Wever en de NVAschepen­en aankomen op het feestje van projectont­wikkelaar Erik Van der Paal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium