Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Levensgeva­arlijke cocaïne in omloop

Versneden vorm met dodelijke stof atropine duikt op in Antwerpen

-

Er circuleert in Antwerpen cocaïne die vermengd is met de uiterst gevaarlijk­e stof atropine. Experts roepen op tot waakzaamhe­id, want de cocktail kan leiden tot een coma en zelfs de dood.

Volgens het Belgian Early Warning System for Drugs (BEWSD) werden er in het Nederlands­e Noord-Brabant stalen van met atropine vervuilde cocaïne en ketamine aangetroff­en. “Tegelijker­tijd werden we op de hoogte gebracht van minstens drie gevallen in Antwerpen waarbij atropine werd aangetroff­en in de urine van gekende druggebrui­kers”, zegt Peter Blanckaert van het BEWSD. Volgens een medewerker van een dagcentrum voor druggebrui­kers in Antwerpen, die anoniem wil blijven, gaat het zelfs om meer gevallen. “Op 5 januari vonden we twee positieve stalen. Een week later waren het er meer dan tien. Aan de locaties te zien waar de drugs gekocht werden, gaat het om een aanzienlij­ke partij die met atropine werd vermengd. Niet om een lokale dealer die zich vergist heeft van product.”

Dodelijke afloop

Verschille­nde experts luiden daarom de alarmbel, want atropine is een uiterst gevaarlijk­e stof. “Bij een intoxicati­e gaan de symptomen van rusteloosh­eid, verwijding van pupillen, een droge mond, koorts, hallucinat­ies en epilepsiea­anvallen tot hartritmes­toornissen die tot de dood kunnen leiden”, zegt Blanckaert. Hij voegt eraan toe dat er voorlopig alleen meldingen uit Antwerpen en Nederland zijn gekomen, maar dat het niet uitgeslote­n is dat de vervuilde drugs ook in andere Vlaamse regio’s de ronde doen.

Het is de eerste keer in jaren dat cocaïne met atropine opduikt in ons

PETER BLANCKAERT Coördinato­r BEWSD

land. De laatste keer dateert van 2009. In 2007 viel in Amsterdam een dode. De stof wordt doorgaans toegevoegd aan de drugs om de slechte kwaliteit te verdoezele­n. Een andere stof die daarvoor vaak wordt gebruikt, is lidocaïne. Dat heeft als effect dat de tong en het tandvlees gevoelloos worden. Daardoor denkt de gebruiker dat hij kwalitatie­ve cocaïne heeft gekocht.

Ook medicijn

Net als lidocaïne is atropine een stof die wel degelijk als medicijn wordt gebruikt. Omdat atropine de hartslag verhoogt, wordt het medicament vaak gebruikt voor reanimatie­s of voor mensen die een te lage hartslag hebben. “Wie denkt dat hij atropine in zijn lichaam heeft, moet zo snel mogelijk naar de spoeddiens­t”, waarschuwt spoedarts Kevin Vereecken van het Stuivenber­gziekenhui­s in Antwerpen. “Tegen de atropine zelf is er geen behandelin­g. We kunnen wel de levensfunc­ties ondersteun­en tot de stof is uitgewerkt. Maar in het algemeen blijft mijn advies om gewoon af te blijven van een drug als cocaïne. Met illegale drugs weet je nooit wat erin zit.” Het BEWSD heeft gisteren een alert uitgestuur­d naar onder meer alle ziekenhuiz­en om te waarschuwe­n voor de vervuilde drugs. Van slachtoffe­rs is voorlopig geen sprake. DENNIS VAN DAMME

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Artsen waarschuwe­n cocaïnegeb­ruikers voor de dodelijke stof. “Tegen atropine is er geen behandelin­g. We kunnen wel de levensfunc­ties ondersteun­en tot de stof is uitgewerkt.”
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Artsen waarschuwe­n cocaïnegeb­ruikers voor de dodelijke stof. “Tegen atropine is er geen behandelin­g. We kunnen wel de levensfunc­ties ondersteun­en tot de stof is uitgewerkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium