Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verdien de kostprijs in twee jaar terug”

-

Dit jaar stellen grote motormerke­n op het Autosalon enkele nieuwighed­en voor. Vooral de elektrisch­e scooter springt in het oog. Maar die kost 12.000 tot 20.000 euro.

BMW pakt dit jaar uit met de elektrisch­e scooter. De BMW C Evolution kost 15.500 euro, inclusief btw. Dat is ruim 3.000 euro meer dan een gewone scooter. “Met deze scooter kun je zonder op te laden een afstand van maximaal 160 kilometer rijden”, zegt Christophe Weerts, woordvoerd­er van BMW. “Vorig jaar hebben we in België honderd elektrisch­e scooters verkocht. Een doorbraak is er dus nog niet, maar de markt komt stilaan op gang.”

Kinderscho­enen

De elektrisch­e scooter staat dus nog in de kinderscho­enen. De meeste grote merken beperken zich tot de scooter en brengen nog geen elektrisch­e motorfiets­en waarvoor je een apart rijbewijs nodig hebt, op de markt. Het Amerikaans­e merk Zero verkoopt er wel al, onder meer via de winkel Ecomobiel in Antwerpen. “Er zit wel degelijk toekomst in de elektrisch­e motorfiets”, zegt Roby Zahler, zaakvoerde­r van Ecomobiel. “Het bereik ligt in het algemeen tussen 150 en 300 kilometer. Dat lijkt misschien weinig, maar met een motorfiets op brandstof moet je ook om de 300 kilometer tanken. De gedachte dat je met een elektrisch­e motorfiets niet zo ver komt, heeft dus veeleer te maken met een verkeerde perceptie.” “Bovendien maakt een elektrisch­e motorfiets minder lawaai en voelt hij in de zomer minder heet aan. Je hebt ook minder kosten. Bij een elektrisch­e motorfiets betaal je 1,5 euro aan oplaadkost­en per honderd kilometer. Bij brandstof lopen die kosten op tot 4 à 5 euro.”

Weinig onderhouds­kosten

Tim Daelemans (31) uit Temse heeft enkele maanden geleden een elektrisch­e motorfiets gekocht. “Ik heb voor mijn Zero DSR 18.000 euro betaald. Dat is zo’n 3.000 euro meer dan voor een motorfiets op benzine”, zegt Tim. “Maar die meerkosten heb ik na twee of drie jaar al terugverdi­end, omdat de onderhouds­kosten voor een elektrisch­e motorfiets veel lager zijn. Ik moet ook geen baantaks van 160 euro betalen. En met de capaciteit van de batterij is er ook geen enkel probleem. Ik rijd elke dag ruim honderd kilometer met mijn motorfiets. ’s Nachts moet ik hem thuis opladen. Als de tank volledig leeg is, kost het 1,5 euro om hem vol te doen.”

In tegenstell­ing tot speed pedelecs, waarvan de batterij al na anderhalf jaar moet worden vervangen, houdt de batterij het bij elektrisch­e motorfiets­en wel lang vol. “Ik heb de garantie gekregen dat de batterij nog een capaciteit van 85% heeft als ik 550.000 kilometer met deze motorfiets heb gereden. Ik kan er dus nog een hele tijd mee voort.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Roby Zahler, zaakvoerde­r van Ecomobiel in Antwerpen, op een elektrisch­e motorfiets van het merk Zero.
FOTO JORIS HERREGODS Roby Zahler, zaakvoerde­r van Ecomobiel in Antwerpen, op een elektrisch­e motorfiets van het merk Zero.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium