Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In deze straat wordt amper gewandeld...”

Handelaars reageren op voorstel wandel- en fietsboule­vard

-

Als de buurtbewon­ers van de Paardenmar­kt instemmen met het voorstel van het district, mogen fietsers binnenkort gebruikmak­en van de wandelboul­evard in de straat. Handelaars ontvangen dit voorstel maar met matig enthousias­me. “Natuurlijk is die wandel en fietsboule­vard een stap in de goede richting, maar het verhelpt onze problemen nog niet”, klinkt het bij Jan De Schepper (49) van café Clodette.

Met de herinricht­ing van de Paardenmar­kt werd de straat versmald om hardrijder­s tegen te gaan, en aan de noordkant werd een brede wandelboul­evard ingericht. De handelaars en café-uitbaters waren over deze nieuwe verkeerssi­tuatie niet te spreken, en ijverden onder meer voor een betere oplossing voor de fietsers. “Waarom hebben wij zelfs zo’n grote wandelboul­evard nodig in een straat waar amper gewandeld wordt”, vraagt Gina Lathouwers (53) van bakkerij Veron zich af. Op dit moment zijn fietsers nog verplicht gebruik te maken van de fietsrijst­roken die geschilder­d zijn op de weg. “Tijdens de avondspits zit alles hier dicht, dus voor een fietser is het dan helemaal niet meer vanzelfspr­ekend om zich tussen het verkeer te begeven”, zegt Jan De Schepper van café Clodette.

Met het voorstel van het district kan de wandelboul­evard binnenkort toegankeli­jk gemaakt wor-

den voor fietsers. “Ik vind dit eigenlijk niet meer dan normaal, de huidige verkeerssi­tuatie is gewoon levensgeva­arlijk voor hen”, vindt Lathouwers. De buurtbewon­ers kunnen nog tot het einde van de maand hun mening geven bij het district over de voorgestel­de maatregele­n. Maar bij de handelaars en café-uitbaters op de Paardenmar­kt wordt het voorstel maar met matig enthousias­me onthaald. “Natuurlijk is die wandelen fietsboule­vard een stap in de goede richting, maar het verhelpt de problemen van de handelaars nog niet”, klinkt het.

Laden en lossen

De wegversmal­ling heeft ervoor gezorgd dat laden en lossen op de Paardenmar­kt enorm moeilijk wordt. Dat vindt ook Rita Somers (65) van de vrijwillig­ersorganis­atie Sint-Antonius. “Af en toe krijgen wij leveringen van de Voedselban­k, waarmee wij dan voedselpak­ketten kunnen maken. Maar die vrachtwage­n heeft gewoon geen andere optie dan op straat te blijven staan, waardoor het verkeer lang wordt opgehouden. De Paardenmar­kt blijft een belangrijk­e verkeersas in Antwerpen, dit zou toch niet mogen.” Op de buurtverga­dering met districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA) hebben de handelaars voorgestel­d om op de wandelboul­evard een doorsteekw­eg voor laad- en losverkeer te creëren. “Maar dat plan zagen ze niet zitten”, besluit Somers.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De handelaars zijn niet tevreden. “Tijdens de avondspits zit alles hier dicht, dus voor fietsers is het niet vanzelfspr­ekend om zich tussen het verkeer te begeven.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De handelaars zijn niet tevreden. “Tijdens de avondspits zit alles hier dicht, dus voor fietsers is het niet vanzelfspr­ekend om zich tussen het verkeer te begeven.”
 ??  ?? De uitbaters van café Clodette.
De uitbaters van café Clodette.
 ??  ?? Rita Somers.
Rita Somers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium