Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Statement van Van Aert?

Topfavorie­t kan in Koksijde derde keer op rij Belgisch kampioen worden

- WIM VOS

Alleen Sven Nys zal het hem deze eeuw voorgedaan hebben. Drie Belgische titels op rij. Daarvoor moeten we al terug naar de gloriejare­n van Danny De Bie en Roland Liboton. Om maar te schetsen: Wout van Aert kan – zal zondag geschieden­is schrijven. Het zal de regerend wereldkamp­ioen deugd doen. Zullen we eindelijk allemaal beseffen dat hij wèl aan een grandioos seizoen bezig is.

Geen kampioensc­hap of u struikelt doorgaans over de digitale polls. Wie denkt u dat Belgisch kampioen wordt? Maar dit jaar hebben de collega’s van gva.be het maar zo gelaten. Te voorspelba­ar. Niet onterecht, leerde de poll die wel op touw werd gezet door een niet nader genoemde, met publieke middelen gefinancie­rde sportsite. Hun vraag: ‘Wie kan Wout van Aert van de Belgische titel houden?’ Het topantwoor­d, met ruim 34 procent van de stemmen: ‘Niemand.’

Het zegt veel. Alles. Voor het tweede jaar op rij staat Wout van Aert als torenhoge en enige topfavorie­t aan de start van het BK. Voor het tweede jaar op rij moeten we u op deze zaterdag melden dat ze dit weekend aan zee veel om naar uit te kijken hebben, maar ook dat er één grote vrees boven dit kampioensc­hap hangt: dat de wedstrijd bij de profs – startuur: 15.00u – al om 15.02u beslist zal zijn. Remember Oostende vorig jaar. Eén ding mag u alvast noteren: Van Aert zelf zal de kans niet laten liggen om straks even verpletter­end toe te slaan. Het is dat ze in de Kempen hun manieren kennen. Ergernisse­n worden er veelal ingeslikt, niet uitgesprok­en. Maar soms zegt een verbeten trek even veel als een litanie vol verontwaar­diging. En die verbeten trek heeft Van Aert al een tijdje. De wereldkamp­ioen voelt zich miskend. Te vaak – elf keer – heeft hij dit seizoen moeten uitleggen waarom hij nog maar eens tweede werd achter Van der Poel. De rol van de verliezer. Dat hakt erin. Dat hij achter de Nederlands­e alleskunne­r zelf een seizoen neerzette waar zelfs de grootste veldrijder­s in hun topdagen best vrede mee zouden gehad hebben, er werd veel te makkelijk aan voorbijgeg­aan. Zeven zeges, sinds de cross in Gieten op 1 oktober welgeteld één keer niet in de top drie (op de Koppenberg) en – vooral – met lengten voorsprong de beste Belg. Laten we die dubbele Amerikaans­e miskleun in september even buiten beschouwin­g, waren er amper drie landgenote­n die Van Aert dit seizoen kon kloppen, alle drie welgeteld één keer, en nooit om de eerste plaats. Vanthouren­hout in Meulebeke, Aerts op de Koppenberg en Sweeck in HeusdenZol­der. Voor de rest heerste Van Aert over zijn landgenote­n zoals alleen Nys dat in zijn beste dagen kon. En dan toch dat imago van loser? Begrijpeli­jk dat het Van Aert dwars zit. En geen mooier toneel om dat even recht te zetten dan op een BK. Tijd voor een statement.

 ??  ?? Een kus van moeder en vriendin na het gewonnen BK vorig jaar. FOTO SIMON MOUTON
Een kus van moeder en vriendin na het gewonnen BK vorig jaar. FOTO SIMON MOUTON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium