Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Collega’s vormen erehaag voor ‘racistisch­e’ agent

Tientallen wonen proces hoofdinspe­cteur Bert V.L. bij, ondanks ‘intimidati­e’ korpsleidi­ng

- JORIS VAN DER AA, THEO DERKINDERE­N

BART SOMERS

Burgemeest­er Mechelen “Van intimidati­e is geen sprake. We hebben wel gevraagd om terughoude­nd te reageren.” YVES BOGAERTS

Korpschef Mechelen “Er is wel gevraagd om niet in uniform naar de rechtbank te gaan. Net om de neutralite­it en objectivit­eit te bewaren.”

Tientallen politiemen­sen van zone MechelenWi­llebroek hebben gisteren het proces bijgewoond tegen hun geschorste collega Bert V.L., een hoofdinspe­cteur die vervolgd wordt wegens racistisch­e uitlatinge­n ten aanzien van gewezen commissari­s en politica Jinnih Beels. “Dat die man op massale steun kan rekenen, bewijst dat racisme in ons korps wel een probleem is”, stelt een exvakbonds­man.

“En waarom zou ik je een hand

b moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan.” Die bikkelhard­e woorden, aangebrach­t op een foto van Jinnih Beels, de Antwerpse commissari­s die eind 2016 de overstap naar het Mechelse korps maakte om het diversitei­tsbeleid vorm te geven, circuleerd­e begin 2017 in een Whatsapp-groep van de Mechelse politie. De boodschap aan het adres van Beels leek duidelijk: de commissari­s van Indiase origine hoefde in Mechelen niet op een warme ontvangst te rekenen.

Toen het bestaan van de hatelijke foto uitlekte, sprak de Mechelse burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) harde taal. “Rauw racisme”, aldus Somers. “De rotte appels moeten eruit.”

Onmiddelli­jke schorsing

Het parket van Mechelen had al snel een verdachte: hoofdinspe­cteur Bert V.L. (37). Hij zou de gewraakte fotomontag­e van Jinnih Beels hebben verspreid in de Whatsapp-groep van de politie. De hoofdinspe­cteur werd onmiddelli­jk geschorst en het parket vervolgt de man voor aanzetten tot haat en discrimina­tie.

Volgens de Mechelse korpsleidi­ng was er een “korpsbrede afkeuring” voor het verspreide­n van het racistisch­e pamflet over Jinnih Beels, maar die afkeuring lijkt veel minder groot dan de korpsleidi­ng graag zou willen.

Bij de inleiding van de rechtszaak, gisteren in de rechtbank van Mechelen, kwamen tientallen collega’s de geschorste hoofdinspe­cteur een hart onder de riem steken door plaats te nemen in de rechtszaal. Er daagden zo veel agenten op, dat er onvoldoend­e zitplaatse­n waren. En toen de man de rechtbank buiten stapte, applaudiss­eerden sommigen. “Dat heeft hem veel deugd gedaan”, zei advocaat Frédéric Thiebaut, die Bert V.L. bijstaat.

Carrièremo­ord

Sommige politiemen­sen zeggen dat ze de voorbije dagen werden geïntimide­erd door de korpsleidu­rf ding. “Wie naar de rechtbank zou komen en V.L. blijft steunen, zou carrièremo­ord plegen bij de politie in Mechelen. Eigenlijk maakten ze duidelijk dat wie aanwezig zou zijn, zijn of haar kansen op promotie mocht vergeten. Daardoor zijn heel wat collega’s, die 100% achter Bert staan en hem steunen, afgehaakt. Nu stonden er enkele tientallen aan de rechtbank. Anders waren het er veel meer geweest. Na afloop zijn leidinggev­enden beginnen te zoeken naar de namen van de mensen die in de rechtbank aanwezig waren.”

Respect voor de wet

De vakbonden staan niet te springen om commentaar te geven op de grote aanwezighe­id van politieage­nten op het proces van een ver- meende racist. “We zijn het een beetje beu om heel de tijd als racisten te worden afgeschild­erd”, zegt Dieudonné Van Horenbeeck (VSOA). “Bij elk incident moeten we ons verantwoor­den. Dat maakt het werk op straat wel heel moeilijk. Ik zal niet ontkennen dat er racisten bij de Mechelse politie zitten, maar doorgaans gedraagt iedere agent zich met respect voor de wet. Of die grote aanwezighe­id op het proces vooral een middelving­er naar de korpsleidi­ng was, ik niet te zeggen. Het is wel duidelijk dat de zaak leeft.”

Een andere vakbondsma­n die liever anoniem blijft, zegt dat de Mechelse agenten hun collega niet zomaar laten vallen. “Ze keuren niet goed wat hij heeft gedaan, maar vinden niet dat hij moest worden afgebrand als de grote racist. Sommige bedenkelij­ke praktijken werden jaren toegelaten door de korpsleidi­ng. Velen vinden het onaanvaard­baar dat Bert nu moet opdraaien voor alles wat er is misgelopen in het korps.”

“Racistisch? Neen, een grap”

Verscheide­ne politiemen­sen geven te kennen dat ze de gewraakte afbeelding van Jinnih Beels niet racistisch vinden. “Het was een ironische reactie op het gedrag van commissari­s Beels, die ons nooit een hand gaf of ons nooit begroette als wij haar ’s ochtends begroetten in het commissari­aat. Haar houding tegenover ons heeft op de werkvloer nogal wat kwaad bloed gezet. Dat Whatsapp-bericht was daar een reactie op.

Korpschef Yves Bogaerts ontkent met klem dat hij zijn personeel onder druk heeft gezet, laat staan heeft geïntimide­erd. Bogaerts bevestigt wel dat hij commissari­ssen bij elkaar heeft geroepen over de kwestie. Die kregen de boodschap dat ze hun medewerker­s op het hart moesten drukken om vooral niet in uniform naar de rechtbank te gaan, om de neutralite­it van de politie niet in het gedrang te brengen. Burgemeest­er Bart Somers haastte zich gisteren om te verklaren dat de aanwezigen niet voor hun carrière hoefden te vrezen. “Van intimidati­e is geen sprake.”

Nieuw geval

Ondertusse­n is ook een nieuw geval van racisme eind vorig jaar binnen politiezon­e Mechelen-Willebroek bekend. Een inspecteur van Turkse afkomst die overstapte naar de cel radicalise­ring, zou daar niet welkom geweest zijn. Een collega binnen die cel zou hem zelfs geen hand hebben willen geven. Ondertusse­n bemiddelde­n de korpschef en de burgemeest­er in de zaak. Die laatste noemde de zaak “veeleer een geval van pesterijen dan van racisme”.

De rechtszaak tegen hoofdinspe­cteur Bert V.L. wordt behandeld op 16 april. Zijn advocaat gaat voor de vrijspraak. Naar verluidt zou Bert V.L. ontkennen dat hij het pamflet zelf heeft ontworpen.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? De rechtszaak tegen de geschorste inspecteur draait om de bewerkte foto van (inmiddels weer ex)diversitei­tscommissa­ris Jinnih Beels die hij via een besloten Whatsappgr­oep verspreidd­e.
FOTO JIMMY KETS De rechtszaak tegen de geschorste inspecteur draait om de bewerkte foto van (inmiddels weer ex)diversitei­tscommissa­ris Jinnih Beels die hij via een besloten Whatsappgr­oep verspreidd­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium