Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je hebt geduld nodig als je iets wil bereiken in het leven”

- BERT PROVOOST

Altijd vriendelij­k blijven, geduldig zijn en respect hebben voor anderen, zo tracht Mechelaar Kamal El Oualkadi (37) te leven. De makers van het tvprogramm­a Sorry voor Alles legden hem zondagavon­d het vuur aan de schenen, maar Kamal bleef zichzelf en schitterde de hele aflevering lang met zijn positieve houding. Dat heeft indruk gemaakt, ook bij de Mechelse jeugd.

“We wisten al langer dat je een goed persoon was. Nu heeft iedereen het gezien.” Met dat soort berichtjes werd Mechelaar Kamal El Oualkadi maandag overspoeld. “Ik heb enorm veel telefoontj­es en berichtjes ontvangen. Ze zeggen dat het knap is dat ik altijd zo positief en kalm bleef. Dat is wel plezant, maar ik wil het ook niet overdrijve­n. Ik ben geen supermens”, zegt Kamal bescheiden.

Het is veel kijkers opgevallen dat Kamal zich voorbeeldi­g gedroeg in de meest tenenkrull­ende situaties, gefilmd met verborgen camera’s.

“Gewoon mijn karakter”

Als twee oudere dames met hun rollator eindeloos treuzelen in de supermarkt en hem de weg versperren, blijft Kamal lachen. Als een andere oudere dame vraagt om een grote doos in haar auto te helpen leggen en uiteindeli­jk blijkt dat hij daar meer dan 2 kilometer mee moet zeulen, blijft hij vriendelij­k en beleefd. En zelfs als er zogezegd radioactiv­iteit rond zijn auto gemeten wordt en daarna blijkt dat het maar een oefening is, verliest de man zijn goed humeur niet. “Ik denk dat het gewoon mijn karakter is, dat het mijn aard is om geduldig en beleefd te zijn. Je hebt geduld nodig als je iets wil bereiken in het leven. Je laten opjagen, haalt niets uit.”

“Maandagoch­tend had ik voor mijn job een vergaderin­g in een dienstence­ntrum in Mechelen. Enkele oudere vrouwen herkenden me van het programma en waren vol lof omdat ik hun leeftijdsg­enoten met respect behandeld had, terwijl ze toch het bloed van onder mijn nagels probeerden te halen. Dat vond ik wel fijn.”

“Goede voorbeeld geven”

Het meest tevreden is Kamal met de reacties van de jeugd. “Ik ben jongerenwe­rker in Mechelen en probeer jongeren van 15 jaar en ouder weer op het juiste spoor te krijgen als dat nodig is. Als je met kansarme groepen werkt, moet je soms ook heel alles mogelijk is, als ze zich er maar voor inzetten. Ik probeer iedereen te helpen waar ik kan, jong en oud. De jongens hebben nu gezien dat ik zo ook in het echte leven ben, dat het niet alleen een pose is tijdens mijn job. Ik zie mijn werk trouwens niet als een job, ik zie het meer als een roeping. Mensen proberen te helpen en vriendelij­k zijn, daar stop je niet mee als het 17u is.”

Wie is Adriaan?

Sorry voor Alles, de meest verrassend­e rollercoas­ter uit zijn leven, begon toen Kamal nietsvermo­edend een vormingsse­ssie ging volgen, er een wand wegviel en hij plotseling in een televisies­tudio bleek te staan. “Toen had ik nog niet door wat er aan de hand was. Ik kende de presentato­r niet en ik kende het programma Sorry voor Alles niet. Ik zag alleen dat er heel veel bekende mensen in het publiek zaten. Ik kon pas volgen toen ze me alles hadden uitgelegd.”

Kamal werd eind vorig jaar een maand gevolgd. “Ik had helemaal niets door. Alleen in de Carrefour vond ik het wel een beetje té toevallig dat er zoveel rare dingen gebeurden. Maar ik dacht dat het een stunt van de winkelkete­n was, ik heb er verder niet over nagedacht. Mijn vrouw Hayat zat mee in het complot, maar ze heeft alles verborgen kunnen houden.”

Zoontje schittert in Sportpalei­s

Het hoogtepunt van de show was volgens Kamal het moment waarop zijn zoontje schitterde. “In de aflevering heb ik het wereldreco­rd ‘tv’s gooien’ verbroken. Wat later hebben ze mijn zoon in het Sportpalei­s aangekondi­gd als ‘de zoon van een wereldkamp­ioen die er zou komen spelen’. Voor een volle zaal heeft hij er inderdaad gespeeld, met blokken. Hij bleef heel kalm. Ik vond het fantastisc­h knap van hem.”

Kamal ging uiteindeli­jk naar huis met een jaar lang elke maand nieuwe sneakers, een fitnesstoe­stel, een jaar lang een gratis babysit en een citytrip naar Barcelona. Presentato­r Adriaan Van den Hoof noemde hem ‘een droom van een kandidaat’. En vanaf nu draagt hij ook het etiket van de geduldigst­e, vriendelij­kste, sympathiek­ste en meest positieve Mechelaar. “Hoe ze mij precies noemen, is niet belangrijk. Ik blijf gewoon Kamal. Vanaf nu ga ik weer met mijn jongeren werken, in de schaduw. En verder hoop ik dat ze mij niet meer te veel voor de zot gaan houden (lacht).”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Kamal El Oualkadi met zijn gezin: echtgenote Hajet Akarkach, dochter Nora, zoon Nasr Eddine en dochter Farah. “Nee, ik ben geen supermens.”
FOTO JOREN DE WEERDT Kamal El Oualkadi met zijn gezin: echtgenote Hajet Akarkach, dochter Nora, zoon Nasr Eddine en dochter Farah. “Nee, ik ben geen supermens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium