Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen verbod op energiedra­nkjes voor minderjari­gen

Maggie De Block wil wel waarschuwe­n voor gevolgen

- MARK VAN LUYK

Federaal minister voor Volksgezon­dheid Maggie De Block is niet van plan om energiedra­nkjes te verbieden voor jongeren tot 18 jaar. De Belgische kinderarts Thierry Devreker pleit voor zo’n verbod, net als de Nederlands­e Vereniging voor Kindergene­eskunde. “Energiedra­nkjes zijn niet zo onschuldig.”

Energiedra­nkjes kunnen bij jongeren leiden tot rusteloosh­eid, moeheid, slaapprobl­emen en hartritmes­toornissen, waarschuwt de Nederlands­e Vereniging voor Kindergene­eskunde.

Uit een studie van Devreker, een kindergest­ro-eteroloog van de VUB, blijkt dat 60% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar wel eens energiedra­nkjes drinkt, 18% zelfs dagelijks. “Een grote hoeveelhei­d cafeïne is gevaarlijk voor minderjari­gen. Als de politiek geen verbod wil, dan lijkt het op zijn minst aangewezen om te waarschuwe­n voor de gevolgen van energiedra­nkjes voor jongeren”, zegt hij.

In een energiedra­nk van 250 ml zit zo’n 80 mg cafeïne, ongeveer evenveel als een kop koffie. Daarnaast bevat het bestanddel­en zoals taurine, D-glucuronol­actone, B-vitaminen en plantenext­racten zoals guarana of ginseng.

Ook hallucinat­ies en stuipen

Te veel energiedra­nkjes drinken verhoogt de kans op cafeïne-intoxicati­e. Symptomen zijn misselijkh­eid, braken, hoofdpijn, hartkloppi­ngen, agitatie, angst en bevingen. In ernstige gevallen kan die intoxicati­e zelfs leiden tot hallucinat­ies en stuipen. Nog gevaarlijk­er wordt het wanneer energiedra­nk met sterkedran­k wordt gemixt. Een hoge alcoholspi­egel vertraagt de afbraak van cafeïne.

De Hoge Gezondheid­sraad raadt aan om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen en ontraadt energiedra­nken voor zwangere vrouwen, patiënten met hartproble­men of een hoge bloeddruk en kinderen onder de 16 jaar.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil meer sensibilis­ering, maar geen verbod. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s zijn. De ouders vervullen een belangrijk­e rol bij de keuze voor gezonde voeding. Maar maak energiedra­nkjes een verboden vrucht en ze worden alleen maar lekkerder.”

Ook de Vlaamse Vereniging voor Kinderarts­en pleit niet voor een verbod.

MAGGIE DE BLOCK Minister van Volksgezon­dheid “Maak energiedra­nkjes een verboden vrucht en ze worden alleen maar lekkerder.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium