Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietspaden tegen vroegtijdi­ge sterfte

Steden kunnen gezondheid opkrikken

- TOM YSEBAERT

Steden waar een kwart van de mensen fietst, vermijden vroegtijdi­ge sterfte. Antwerpen haalt dat aantal al, maar als de stad overal fietspaden zou aanleggen, dan kunnen zeven overlijden­s worden voorkomen.

Europese steden die meer gepaste infrastruc­tuur aanleggen en zo hun bevolking aan het fietsen krijgen, boeken winst inzake gezondheid en economie. Dat stellen onderzoeke­rs van het ‘Pasta’-consortium. Dat staat voor Physical Activity Through Sustainabl­e Transport Approaches, dat door de Europese Commissie gefinancie­rd wordt. Het studiewerk sloeg op 167 steden met meer dan 100.000 inwoners. De Vlaamse bijdrage komt van Evi Dons van Vito en de UHasselt.

De steden met meer kilometers fietsinfra­structuur – zeg maar volwaardig­e fietspaden – registrere­n niet verrassend ook een groter aandeel fietsers. Wat dat betreft staan Brugge, Gent en Antwerpen in de betere helft. Brussel, Luik, Charleroi en Namen bengelen onderaan.

Fietspad in elke straat

Deze resultaten combineerd­en de researcher­s met wetenschap­pelijke modellen die de invloed van regelmatig fietsen op de gezondheid voorspelle­n. Als alle steden een aandeel van een kwart fietsers hadden, zou dat op Europees niveau tot 10.000 vroegtijdi­ge overlijden­s kunnen voorkomen.

De grootste gezondheid­seffecten zijn er als er in alle straten fietspaden worden gelegd. Dat is weinig realistisc­h. Theoretisc­h zou het in Londen 1.210 voortijdig­e sterfgeval­len voorkomen, in Rome 433 en in Barcelona 248. Vergroten ze hun netwerk met een tiende, wat wel haalbaar en betaalbaar is, dan noteert in Londen 18 vroegtijdi­ge sterfgeval­len minder, Rome 21 en Barcelona 18.

Bij een toename met 10% in Rome bijvoorbee­ld levert elke daaraan bestede euro er zeventig op aan economisch­e voordelen ten gevolge van de vermeden sterfte.

Zeven Antwerpse levens

Wat met de Vlaamse steden? “Daar is het effect klein, aangezien Brugge, Antwerpen en Gent al dat aandeel van een kwart fietsers hebben”, zegt onderzoeks­ter Evi Dons. “Voor Antwerpen hebben we wel becijferd wat het zou betekenen als de stad overal fietspaden zou leggen. Dan worden zeven overlijden­s voorkomen.” Voor Brussel is deze oefening niet gemaakt.

Zodra er meer dan een kwart fietsers zijn, vlakt het stimuleren­de effect van de lengte van het fietspaden­netwerk op de keuze voor de tweewieler af.

“Wil je dan nog meer mensen op de trappers, dan zijn er andere maatregele­n nodig”, zegt Evi Dons. “Denk aan auto-ontradende ingrepen, maar ook aan betere en veiligere fietspaden, of betere doorstromi­ng voor fietsers.”

Fietsen heeft een gunstig effect op de gezondheid omdat mensen meer bewegen. Dat weegt op tegen de negatieve effecten van luchtvervu­iling en ongevallen. Uit een ander Pasta-hoofdstuk was wel naar voren gekomen dat pollutie met roet de gezondheid­sbonus van het fietsen teniet kan doen.

 ?? FOTO JAN VAN DE PERRE ?? In Antwerpen fietst een kwart van de mensen. Autoontrad­ende ingrepen, maar ook betere en veiligere fietspaden, of betere doorstromi­ng kunnen nog meer mensen doen kiezen voor de tweewieler.
FOTO JAN VAN DE PERRE In Antwerpen fietst een kwart van de mensen. Autoontrad­ende ingrepen, maar ook betere en veiligere fietspaden, of betere doorstromi­ng kunnen nog meer mensen doen kiezen voor de tweewieler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium