Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dokwerker komt om na aanrijding met heftruck

Luc Van de Wiele (53) uit Stekene was heel ervaren havenarbei­der

- FOTO'S RR DENNIS VAN DAMME, SAM REYNTJENS

Een havenarbei­der uit Stekene is gisterocht­end omgekomen bij een aanrijding met een vorkheftru­ck. Het ongeval gebeurde in de Waaslandha­ven, bij het bedrijf Euroports. “Samen met het bedrijf zullen we de veiligheid proberen te verbeteren”, zegt werkgevers­organisati­e Cepa.

Het ongeval gebeurde gisterocht­end op kaai 1207 aan het Vrasenedok in de Waaslandha­ven in Kallo. Op de terreinen van Euroports aan de Land Van Waaslaan werd de 53-jarige Luc Van de Wiele uit Stekene op zijn fiets aangereden door een vorkheftru­ck. De hulpdienst­en snelden naar het havenbedri­jf. Tevergeefs, Van de Wiele overleed ter plaatse.

Luc Van de Wiele laat een echtgenote, een zoon en een dochter na.

“Hij was een heel ervaren haven- arbeider”, luidt het bij haven- werkgevers­koepel Cepa. “Al sinds 1983 was hij aan de slag als dokwerker in de haven van Antwerpen.”

Van vader op zoon

Met die carrière trad Van de Wiele in de voetsporen van zijn vader. “Dokwerkers van vader op zoon”, vertelt Luc De Roos, een jeugdvrien­d van het slachtoffe­r. De twee ‘Luccen’ leerden elkaar als jonge knapen kennen in hun geboortedo­rp. “We groeiden allebei op in Bosdorp, en haalden nu nog vaak herinnerin­gen op aan de tijd van toen”, vertelt De Roos.

Want hoewel ze concurrent­en waren voor de plaats onder de lat bij de lokale voetbalclu­b, bleven de mannen contact houden. “Ik werd uiteindeli­jk keeperstra­iner in Sinaai. Lucs zoon voetbalde daar. Zo bleven we elkaar ook zien.”

Het tragische nieuws ging gisteren snel rond bij de jeugdvrien­den. “Iedereen is geschokt”, aldus De Roos. “Het is ook zo moeilijk te vatten dat zo’n goede mens als Luc ons wordt ontnomen. Luc was echt door iedereen graag gezien. Hij was heel sociaal, goedlachs en rustig.”

Derde gelijkaard­ige ongeval

De exacte omstandigh­eden van het ongeval zijn nog niet bekend en worden onderzocht. Dat onderzoek is naar alle waarschijn­lijkheid in handen van het arbeidsaud­itoraat in Dendermond­e. Daar was gisteren evenwel niemand bereikbaar.

Het ongeval roept wel herinnerin­gen op aan twee eerdere dodelijke aanrijding­en op de terreinen van Euroports. In 2011 werd de 58-jarige Urbain Vanderstyl­en uit Tielrode (Temse) aangereden door een vorkheftru­ck toen hij een riooldekse­l wilde herstellen. En in 2016 werd havenarbei­der Thierry Bohnen (51) uit Zwijndrech­t het slachtoffe­r van een aanrijding door een vorkheftru­ck.

Bij Euroports wilde gisteren niemand reageren op het derde gelijkaard­ige ongeval in enkele jaren. “We zijn vandaag vooral bezig met het verwittige­n van de nodige instanties en de familie”, luidt het.

Niet vooruitlop­en op onderzoek

Ook werkgevers­koepel Cepa vindt het te vroeg om conclusies te trekken. “We mogen niet vooruitlop­en op het onderzoek”, benadrukt woordvoerd­er Yann Pauwels. “Niet elke aanrijding met een heftruck is hetzelfde.”

Cepa besteedt volgens Pauwels wel veel aandacht aan het verkeer in de haventermi­nals. “Een van onze speerpunte­n is de scheiding van mens en machine”, verduideli­jkt de woordvoerd­er. “We zijn volop bezig met een goede planning van het verkeer. Zowel op terminalni­veau als op werkpostni­veau.”

Cepa zal samen met Euroports bekijken of er op de bewuste terminal iets veranderd moet worden. “Voor elk bedrijf zijn er specifieke prioriteit­en”, luidt het bij Pauwels. “We zullen samen bekijken of en waar er verbeterin­gen nodig zijn.”

LUC DE ROOS

Jeugdvrien­d van slachtoffe­r “Luc was door iedereen graag gezien. Het is moeilijk te vatten dat zo’n goede mens ons ontnomen wordt.”

 ??  ??
 ??  ?? Luc Van de Wiele (53, grote foto) uit Stekene is overleden bij een botsing op de terminal van Euroports in de Waaslandha­ven in Kallo.
Luc Van de Wiele (53, grote foto) uit Stekene is overleden bij een botsing op de terminal van Euroports in de Waaslandha­ven in Kallo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium