Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Remedie tegen meest deprimeren­de dag van het jaar? “Pintjes drinken”

Antwerpena­ren vertellen hoe ze hun winterdip bestrijden

- NATHALIE VAN LAER

De afgelopen weken volgde de ene grijze en sombere dag na de andere. Bovendien was het gisteren Blue Monday, volgens psychologe­n de meest deprimeren­de dag van het jaar vanwege dat gebrek aan zon in combinatie met onze mislukte voornemens en het gevoel dat de vakantie nog ver weg lijkt. Hoe gaan de Antwerpena­ren om met die winterse neerslacht­igheid? “Gewoon op café gaan en wat pintjes drinken.”

Sinds het begin van het nieuwe jaar hebben we nog maar enkele uren zon gehad. “Door het weinige zonlicht en de korte dagen kunnen mensen een winterdip er- varen”, zegt psychologe Valérie Everaerts. “We voelen ons moe en futloos, en hebben als gevolg daarvan een overmatige behoefte aan slaap.”

Niets om naar uit te kijken

Op de koop toe was het gisteren de meest deprimeren­de dag van het jaar, de zogenaamde Blue Monday. “De feestdagen zijn voorbij, en we geraken stilaan terug in onze normale routine. Op dit moment is er niets meer om naar uit te kijken. Blue Monday kan ook een soort troost zijn voor mensen, omdat ze weten dat ze niet de enigen zijn die zich slecht voelen”, zegt Everaerts.

Wanneer u last heeft van een winterdip, kan mindfulnes­s de oplossing zijn. Dat is een vorm van meditatie die onder andere kan helpen bij stress of depressie. “Mensen hebben de neiging om alles in hun leven bij te sturen, alles moet namelijk goed en mooi zijn. Maar soms is het niet slecht om de dingen eens te accepteren zoals ze zijn. Het is geen schande om je af en toe slecht te voelen”, legt Everaerts uit.

Maar omdat iedereen zijn eigen manier heeft, trok uw krant de straat op om te ontdekken hoe de Antwerpena­ren die winterdip bestrijden. “We hebben vandaag onze zaak vroeger gesloten, omdat

TIMO VOS

Student “Meestal ga ik bij donker en regenachti­g weer gewoon naar de fitness. Of anders: op café.”

TOM MOESKOPS EN JUDITH D’HULST

Eigenaars lunchzaak Jam “Omdat we last hadden van het Blue Mondaygevo­el, hebben we onze zaak vroeger gesloten. Bij dit weer zetten we de verwarming liefst zo hoog mogelijk en kijken we samen naar een film.” ALEX BUELENS

Filmmaker “Ik kruip nu eigenlijk het liefst achter mijn computer voor mijn hobby: natuurfilm­s monteren.”

we last hadden van het Blue Monday-gevoel”, lachen Tom Moeskops (48) en Judith D’hulst (30), de eigenaars van lunchzaak Jam in de Wolstraat. “We gaan nu nog even wat winkelen, en dan zo snel mogelijk naar huis. Bij dit weer zetten we de verwarming liefst zo hoog mogelijk en kijken we samen naar een film. De regen die tegen de ramen tikt, maakt het extra gezellig.”

Ook Alex Buelens (67) komt met dit sombere weer niet graag bui- ten. “Ik kruip eigenlijk het liefst achter mijn computer, om mijn film verder te monteren. Als hob- by maak ik natuurfilm­s, waarmee ik af en toe ook deelneem aan wedstrijde­n.”

Door de regen lopen

Studenten Timo Vos (24) en Jeroen Vriends (22) hebben minder last van de winterse neerslacht­igheid. “Ik ga eigenlijk nog het liefst van al buiten lopen, zelfs al regent het pijpenstel­en”, vertelt Timo.

“Ik sport ook graag, maar dan liefst wel binnen. Meestal ga ik bij donker en regenachti­g weer gewoon naar de fitness”, vult zijn vriend Jeroen aan. “Of we gaan op café en drinken gewoon wat pintjes”, lachen de twee.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Timo Vos (24) en Jeroen Vriends (22).
FOTO JAN VAN DER PERRE Timo Vos (24) en Jeroen Vriends (22).
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tom Moeskops (48) en Judith D’hulst (30).
FOTO JAN VAN DER PERRE Tom Moeskops (48) en Judith D’hulst (30).
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Alex Buelens (67).
FOTO JAN VAN DER PERRE Alex Buelens (67).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium