Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar praten mannen over tijdens het voetbal?

‘De Tribune’ van Theater Zeemanshui­s brengt sfeer van stadion op de planken

-

Waarover praten mannen als ze naar het voetbal gaan? Voetbal? Natuurlijk. Maar over niets anders? Dat is de insteek van De Tribune, een nieuwe theatervoo­rstelling van Theater Zeemanshui­s. “Op de tribune heerst een Band of Brothersge­voel”, zegt regisseur Wim Peters.

In de Zwarte Zaal van het b Fakkelthea­ter gaat binnenkort De Tribune in première, de nieuwe theatervoo­rstelling van Theater Zeemanshui­s. Het verhaal draait rond vijf kameraden die als kind samen zijn opgegroeid. Allemaal zijn ze nu dertigers. In tegenstell­ing tot vroeger zien ze elkaar veel minder dan voorheen. Behalve als hun voetbalclu­b speelt, want dan zitten ze steevast samen op de tribune. “Voetbal is de kapstok van de voorstelli­ng, maar het is vooral de vriendscha­ppen waar het om draait”, zegt acteur Wim Peters, die het scenario schreef. “Op de tribune heerst een Band of Brothers-gevoel. Er kan over alles gepraat worden. Het is een familie die elke twee weken samenkomt. Het gaat niet enkel om die vijf vrienden, maar ook over de andere supporters. De sfeer in de tribune is iets bijzonders. Ook al ken je de persoon naast je niet. Het moment na een doelpunt is die persoon naast je plots je beste vriend. Die hysterie bij elke goal is ook aanwezig in het stuk. Het zijn mensen met wie je in de week misschien nooit afspreekt, maar met wie je tijdens de match fantastisc­he tijden beleeft.”

Hysterie bij elke goal

De Tribune wordt gespeeld door Wim Peters, Stijn Van Haecke, Begir Memeti, Jan Roos, Jonas Stalmans, Rolf Stalmans, Linda van Heeswijk, Sasja Rooman. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de cast, voetbalsup­porters, op de tribunes van onder andere Antwerp, Berchem en Beerschot Wilrijk. “De voorstelli­ng gaat niet specifiek over één Antwerpse club”, zegt Peters. “Je voelt overal diezelfde vibe.”

“Dat willen we overbrenge­n aan het publiek”, vult Familie-acteur Begir Memeti aan, die zijn debuut maakt in de theaterwer­eld. “De toeschouwe­rs moeten het gevoel hebben dat ze echt een wedstrijd aan het beleven zijn. Daarvoor zijn we ook naar heel wat wedstrijde­n gaan kijken om geluidsopn­ames te doen. De hysterie bij elke goal is aanwezig. Als het slecht gaat met de club, gaat het onderling, tussen vrienden, ook altijd wat slechter. En omgekeerd.”

Hoewel de voorstelli­ng draait rond het leven op de tribune, is het ook gericht op mensen voor wie voetbal niet de belangrijk­ste bijzaak van de wereld is. “Diegenen die komen en iets van voetbal kennen, herkennen héél veel”, zegt producer Stijn Van Haecke. “Wie niets van voetbal kent, zal zich ook amuseren, want het is een humoristis­ch stuk. Het is ook de bedoeling dat ze sympathie krijgen voor voetbalsup­porters. We zijn niet allemaal hooligans, zoals het in de meeste voorstelli­ngen en films wordt voorgestel­d.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Theater Zeemanshui­s repeteert voor De Tribune.
FOTO JORIS HERREGODS Theater Zeemanshui­s repeteert voor De Tribune.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium