Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Succes van VS tot Japan, maar “te gewelddadi­g” in eigen land

-

De naam Steve Van Nuffel klinkt u nu misschien nog niet zo bekend in de oren, maar zijn eerste film John Black:

Hitman verschijnt volgend jaar van Amerika tot in Japan. En dat terwijl hij het scenario in Vlaanderen niet verkocht kreeg. “Het wordt puur entertainm­ent, grappig en gewelddadi­g”, zegt hij.

Dat er te veel geweld in voorkwam,

b en dat er vooral wat meer romantiek in moest. Dat is wat acteur Steve Van Nuffel uit Borgerhout te horen kreeg wanneer hij met het scenario van John Black:

Hitman naar de grote Vlaamse filmproduc­enten trok.

De film over ex-huurmoorde­naar John Black, die op zoek gaat naar de opdrachtge­vers van de moord op zijn geliefde, werd simpelweg te agressief en te weinig vrouwvrien­delijk bevonden.

Uiteindeli­jk vond Steve een bereidwill­ige producer in Johan Vandewoest­ijne. “Het script was oorspronke­lijk in het Antwerps, maar omdat Vandewoest­ijne samenwerkt met SGL Entertainm­ent moest het naar het Engels worden vertaald”, vertelt Steve. “Dankzij SGL komt John Black:

Hitman nog voor er beelden zijn al gegarandee­rd uit in Amerika, Engeland, Canada en Japan”, treedt Vandewoest­ijne hem bij.

Politiek incorrect

“De film heeft geen boodschap, maar biedt puur entertainm­ent met een knipoog naar actiehelde­n uit de jaren 80 en 90”, vertelt Steve.

“Film is niet meer dan dat en al zeker geen kunst”, vult filmproduc­er Johan Vandewoest­ijne aan. Hij is ondertusse­n berucht om zijn voorliefde voor films die niet in het kraam van het Vlaams Audiovisue­el Fonds passen. “Johan schopt graag tegen schenen en dat past perfect bij de film”, zegt Van Nuffel.

Vandewoest­ijne is overtuigd van het scenario. “Ik vind het geweldig dat John Black: Hitman zo politiek incorrect is. De film is een middelving­er naar al die would-be heiligen uit de Vlaamse filmwereld. Aanpassing­en die een film braver maken, gaan altijd ten koste van het verhaal en ik wil toch geen film maken om dan driehonder­d dvd’tjes te verkopen in Vlaanderen”, zegt de filmproduc­ent. “Van die romantisch­e komedies van dertien in een dozijn zal je mij nooit weten produceren.”

In de film neemt scenarist Steve Van Nuffel eveneens de hoofdrol voor zijn rekening. “We werken daarnaast met een hoofdzakel­ijk Antwerpse cast”, vertelt hij. “Allemaal onbekend Vlaams talent. De Amerikanen kennen die BV’s toch niet”, zegt Vandewoest­ijne.

 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS Scenariosc­hrijver Steve Van Nuffel vertolkt zelf de rol van John Black in de gelijknami­ge film.
FOTO DIRK KERSTENS Scenariosc­hrijver Steve Van Nuffel vertolkt zelf de rol van John Black in de gelijknami­ge film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium