Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aardbeient­eelt scoort

Ook Belgische tomaten profiteren van slechte weer in Spanje

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

Coöperatie Hoogstrate­n kan met een goed gevoel terugblikk­en op 2017. Hoofdprodu­cten aardbeien en tomaten kenden een goede prijszetti­ng. Paprika, kersen en kiwibessen hadden om uiteenlope­nde reden een minder jaar.

Twee jaar geleden werd voor het eerst de kaap van 200 miljoen overschred­en bij Coöperatie Hoogstrate­n. De totale omzet steeg met 14 miljoen euro in vergelijki­ng met 2016 naar 236 miljoen euro. Aardbeien en tomaten dragen met respectiev­elijk 44% en 40% flink bij aan het omzetcijfe­r. “Met 86 miljoen kilogram tomaten hebben we een nieuw record gevestigd”, zegt marketingm­anager Jan Engelen. “Aardbeien klokten af op 32 miljoen kilogram. Daarmee blijven we een belangrijk­e speler op de Europese markt. Het aandeel van aardbeien is kleiner dan dat van tomaten, maar ze hebben een hogere middenprij­s. Door het warme voorjaar en het slechte weer in Spanje ging de prijsvormi­ng van aardbeien de eerste maanden goed. Daarna was het wat minder, maar toch kregen we de op een na hoogste middenprij­s ooit.”

Speciale tomatensoo­rten

Ook tomaten profiteerd­en van het slechte weer in Spanje. De verdere omschakeli­ng naar de zogenaamde

specials (kleinere soorten) maakt dat de gemiddelde waarde van de tomaten sterk stijgt. De afwezighei­d van een echt langdurige malaise in de prijsvormi­ng maakte van 2017 een uitstekend tomatenjaa­r.

Late vorst

Bij de andere producten die Coöperatie Hoogstrate­n verhandelt, was er minder reden voor euforie. Paprika, goed voor 12% van het omzetcijfe­r, kende net als in 2016 een moeilijk jaar. “De aanvoer bleef met 50 ton stabiel”, legt Jan Engelen uit. “Maar de middenprij­s kwam 16 eurocent lager uit. Mogelijk ligt dat aan de toegenomen productie in onder andere Nederland. Ook voor de komkommers was het een zwak jaar. De middenprij­s kwam uit op 21 eurocent, terwijl die de twee jaar daarvoor telkens boven 30 eurocent lag. Kiwibessen en kersen hadden als nicheprodu­cten weer zwaar te lijden onder de late nachtvorst in april.”

Asperges, nog een bescheiden teelt, kenden een productie-explosie door het mooie weer. Blauwe bessen hebben een areaal van 3,4 hectare, een verdubbeli­ng ten opzichte van 2016. Andere kleine volumes zijn frambozen (2,3 hectare), pompoen (20,5 hectare) en courgette (14,5 hectare).

 ??  ?? In 2017 verhandeld­e Coöperatie Hoogstrate­n 32 miljoen kilogram aardbeien en 86 miljoen kilogram tomaten.
FOTO MIA UYDENS
In 2017 verhandeld­e Coöperatie Hoogstrate­n 32 miljoen kilogram aardbeien en 86 miljoen kilogram tomaten. FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium