Gazet van Antwerpen Stad en Rand

C&A straks in Chinese handen?

- PASCAL DENDOOVEN

De Nederlands­e ondernemer­sfamilie Brenninkme­ijer staat op een kruispunt. Moet ze het familiale kledingbed­rijf C&A blijven runnen of verkoopt ze het aan de Chinezen?

De kledingket­en C&A is een van de meest gesloten Europese winkelbedr­ijven. De groep publiceert geen financiële resultaten en de bedrijfsle­iding geeft zelden of nooit interviews. Maar volgens het Duitse weekblad Der

Spiegel staat het concern op een keerpunt. De familie Brenninkme­ijer zou een verkoop van de groep aan een Chinese partij genegen zijn. Een deal zou niet meer veraf zijn.

Het nieuws deed heel wat stof opwaaien, omdat het een breuk zou betekenen voor de winkelkete­n die al zes generaties lang een familiezaa­k is. Maar C&A staat voor grote uitdaginge­n. Het is niet meer de succesvoll­e goedkope kledingket­en van weleer, en heeft een eerder belegen en bestoft imago. De snelle shift naar e-commerce maakt de uitdaging alleen maar groter.

“C&A is niet de meest florissant­e groep, maar zit ook niet in grote problemen”, zegt Gino Van Ossel, marketingp­rofessor aan de Vlerick School. “Het kan best dat de familie zich na zoveel generaties de vraag stelt of ze de groep in familiehan­den moet houden. Andere families, zoals die van de supermarkt­groep Delhaize, zijn op een bepaald moment ook tot de conclusie gekomen dat het beter was te verkopen.”

De timing om te verkopen is misschien niet slecht. Er is veel geld en de economie doet het goed. Wie C&A koopt, koopt meteen een grote solide speler in Europa in fashion. En een groep waar je mogelijk in China zaken mee kunt doen. C&A heeft bijna 2.000 winkels, waarvan bijna 1.500 in Europa, en telt zo’n 60.000 werknemers. In België heeft het nog 138 winkels. Na Europa is Brazilië (276 winkels) de belangrijk­ste markt, gevolgd door China en Mexico.

FOTO EPA C&A is al zes generaties een familiezaa­k, maar daar komt binnenkort mogelijk een einde aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium