Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Professor van Blind Getrouwd geeft relatieadv­ies

-

TELEVISIE

Deense expert Gert Martin Hald blikt terug op vorige seizoenen

Over twee weken start het derde seizoen van Blind Getrouwd, het VTMprogram­ma waarin dit jaar tien Vlamingen met een onbekende in het huwelijksb­ootje stappen. Het is opnieuw aan de Deense professor Gert Martin Hald om met experts koppels te vormen. Hij blikt terug op de vorige seizoenen en geeft advies voor wie de ware maar niet kan vinden: “Denk vooruit en werk er in godsnaam aan.”

Drie op zeven: dat is het rapport b van twee seizoenen Blind Getrouwd. Zeven koppels trouwden, waarvan er drie nog samen zijn. Is dat een succes of niet? Gert Martin Hald, de Deense professor die een methode bedacht

(zie kader onderaan) om de duurzaamhe­id van relaties te voorspelle­n, vindt van wel. “Natuurlijk wil ik liever een zeven op zeven. Maar ik weeg het succes niet alleen af aan het al dan niet blijven duren van een huwelijk. Er is ook een tweede factor: hebben die mensen iets bijgeleerd over zichzelf, komen ze hier sterker uit?”

Met dat in het achterhoof­d noemt Hald het huwelijk tussen Daisy en Geert een dubbele mis- lukking. “Ze zijn gescheiden én ze hebben er geen fijne ervaring aan overgehoud­en. Oké, Daisy begon een relatie met de cameraman van het programma. Dat kon niemand voorspelle­n. Ik ben blij voor haar, maar als experts hebben wij daar gefaald. Op papier zag het er goed uit voor die twee, maar in realiteit klikte het totaal niet.”

Chemie kun je niet forceren

Ook in het geval van Ben en Tine in het tweede seizoen sloegen de experts de bal mis: Tine vond Ben niet aantrekkel­ijk en daar kwam geen veranderin­g in. “Chemie kun je niet forceren. Toch beschouw ik Ben en Tine niet als een mislukking. Hun huwelijk bleef niet duren, maar ze hebben er wel veel uit geleerd. Ik denk dat de kijkers ook vergeten hoe stresseren­d dit is voor de kandidaten. Ze staan onder enorme druk met die camera’s. Dat is het enige nadeel van het programma. De koppels worden constant gevolgd door een camera en wanneer alles op televisie komt, moet je daar nog eens de aandacht van een miljoen kijkers bijtellen, plus de kranten en de weekbladen. Stel je voor dat jij pas getrouwd bent, je op café naar het toilet gaat en de man naast je zegt: ‘Hé, jij bent die kerel van Blind Ge-

trouwd, hoe is de seks?’ Leuk, hoor. Het voordeel van het programma is dan weer dat wij de koppels constant begeleiden en kunnen waarschuwe­n: de komende weken en maanden kan dit en dit een probleem worden in jullie relatie, wees daar alert voor.”

Sekswensen

Al die mensen die maar geen partner vinden en de selectie van

Blind Getrouwd niet halen: wat kan de professor hen adviseren? “In de westerse wereld ontstaat een relatie eerst met emoties en komen de rationele elementen pas later. Je wordt verliefd en pas dan ga je je afvragen of de andere wel kinderen wil of op het platteland wil wonen. In Blind Getrouwd werken we omgekeerd. Dat is een goede denkoefeni­ng. Als je iemand wil ontmoeten of net ontmoet hebt, denk dan twee jaar vooruit. Ik zeg niet dat het plaatje meteen moet kloppen, maar focus niet alleen op wat werkt. Neem nu seks. Veel mensen durven hun wensen op seksueel vlak niet meteen te uiten omdat ze misschien bang zijn om een pervert genoemd te worden. Je moet op seksueel vlak ook niet meteen alles doen, maar je mag die wensen niet op de lange baan schuiven. Als je die verlangens na al die jaren toch uit, denkt je partner misschien: is die nu gek geworden? Mensen vragen me ook vaak hoe het komt dat er zo veel echtscheid­ingen zijn. Wel, als we evenveel tijd in onze relaties zouden steken als in ons werk of onze hobby’s, zouden we niet zo veel scheiden.”

 ??  ??
 ??  ?? Nicolas en Evelien: wel een succes.
Daisy en Geert: geen succes.
Tine en Ben: geen succes.
FOTO'S BLIND GETROUWD
Nicolas en Evelien: wel een succes. Daisy en Geert: geen succes. Tine en Ben: geen succes. FOTO'S BLIND GETROUWD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium