Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slechte dag? Toon ook dat op Facebook”

- JENS VANCAENEGH­EM

Door de eindeloze stroom aan lachende gezichten op sociale media kunnen jongeren denken dat alleen zij zich soms rot voelen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil die bubbel doorprikke­n met de nieuwe campagne ‘Leef zonder filter’. Zangeres en actrice Nora Gharib is meter van de campagne: “Toon het ook als je eens een slechte dag hebt.”

“Ik kamp ook met stress en onzekerhei­d – maar met die emoties worstel ik vooral thuis. Als ik in de media kom, ben ik happy en post ik een foto op Instagram. Dan kunnen jongeren denken: die leidt het perfecte leventje.”

Niet dus. Nora Gharib (24) – je kent haar van K3 zoekt K3 of de film Patser – zet haar schouders onder de campagne van minister Jo Vandeurzen (CD&V). Ze is zelf bijzonder actief op sociale media en beseft als geen ander dat die de wereld veel mooier voorstelle­n dan ze werkelijk is. Want wie regelmatig door Facebook of Insta- gram scrolt, stoot bijna uitslui- tend op blije gezichten, topreisjes, legendaris­che feestjes en successen op school.

Voor jongeren

Met ‘Leef zonder filter’, voornameli­jk gericht op jongeren tussen de 16 en 24 jaar, wil Vandeurzen die bubbel doorprikke­n. Want het gevaar bestaat dat jongeren ook in het echte leven niet over hun problemen durven te praten, omdat ze denken dat het niet oké is om je eens slecht te voelen. Ze trekken de schone schijn op het internet door naar de echte wereld.

Nochtans is de nood hoog: volgens cijfers van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) kampt een op vijf jongeren met psychische gezondheid­sproblemen. Sociale media spelen daar een belangrijk­e rol in. “Vooral jongeren die sociale media passief gebruiken en dus niet zelf posten, kunnen makkelijke­r negatieve gevoelens ontwikkele­n”, zegt Veerle Soyez van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Ze vergelijke­n hun eigen leven met dat van anderen, maar krijgen online een vertekend beeld van de realiteit.”

Bovendien ontstaat 75% van de psychische problemen voor we 25 jaar zijn. Het is dus zaak om vroeg in te grijpen. “Praat daarom met ouders en vrienden over je gevoelens en over hoe het met je gaat”, klinkt het op het kabinet Vandeurzen. De campagne bestaat uit een website waar jongeren tips vinden om hun mentale veerkracht te vergroten, affiches en filmpjes.

Evenwicht zoeken

Het is niet de bedoeling dat jongeren nu plots stoppen met het delen van die happy foto’s of dat ze massaal foto’s of video’s delen wanneer ze diep zitten. “Wel moeten we met z’n allen eerlijker zijn over onze gevoelens en het ook tonen op Facebook als we een rotdag hebben gehad”, zegt Nora. “Ik probeer dat zelf ook af en toe te doen voor mijn volgers. Hoe beter we daar allemaal een evenwicht in vinden, hoe beter we ons zullen voelen.”

NORA GHARIB

Meter ‘Leef zonder filter’ ‘‘We moeten met z’n allen eerlijker zijn over onze

FOTO KOEN FASSEUR gevoelens en het ook tonen op Facebook als we een rotdag hebben gehad.”

www.leefzonder­filter.be

 ?? FOTO LEEF ZONDER FILTER ?? Op sociale media lijkt enkel plaats te zijn voor succesverh­alen en perfectie. De campagne wil dat doorprikke­n.
FOTO LEEF ZONDER FILTER Op sociale media lijkt enkel plaats te zijn voor succesverh­alen en perfectie. De campagne wil dat doorprikke­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium