Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jankovic heeft me overtuigd”

- DAVID VAN DEN BROECK

Fatos Beqiraj voor eens en altijd met een ‘q’, het staat zo op zijn truitje is wat anders gewend dan KV Mechelen. Maar de 29jarige spits is even hongerig als alle andere nieuwkomer­s naar goals vooral.

De Montenegri­jn verontschu­ldigde zich meteen

b - “Sorry, my English is not so good”. Maar dat viel reuze mee. Hij maakte duidelijk waarom hij voor Malinwa gekozen heeft. “Van alle opties die ik had, was dit de beste”, zei hij. “Ik wilde graag in West-Europa komen voetballen, want dat heb ik nog nooit gedaan. Ik begon in Montenegro, speelde dan 3,5 jaar bij Dinamo Zagreb, trok een jaar naar China en belandde nadien bij twee andere Dinamo’s - Minsk en Moskou. Door de jaren heen waren er wel wat mogelijkhe­den (zoals Benfica,

Sevilla en PSV, red.), maar het kwam er nooit van. Ik ben blij dat ik nu in Mechelen ben beland.” Beqiraj raadpleegd­e aardig wat ervaringsd­eskundigen vooraleer hij tekende. “Ik kende België een klein beetje. Met Zagreb speelde ik in Brugge voor de Europa League (in 2010, red.), en met de nationale ploeg was ik hier ook al (in 2012, red.).

Maar ik stak toch mijn licht op bij enkele landgenote­n, zoals Tomasevic en Marusic

(Oostende en exOostende,

red.). Zij vertelden veel goeie dingen over jullie competitie, die groeiende is. En Ivan Tomecak, met wie ik bij Zagreb speelde, vertelde me goeie dingen over KV Mechelen. Over de grote traditie en de schitteren­de fans.” Dan was er nog de coach. Aleksandar Jankovic haalde zijn charmes en tactisch bord boven om Beqiraj te overhalen. Dat ze dezelfde taal spreken, hielp ook al. “Ik sprak Jankovic voor ik tekende, ja. Hij kent me en gelooft in mijn kwaliteite­n. Hij praatte ook al over zijn systeem. Na ons gesprek heb ik niet meer getwijfeld, heb ik beslist dat ik wilde komen. Zijn reputatie kende ik sowieso al. Een Balkancoac­h die resultaten boekt in het buitenland, daar hebben we uiteraard veel respect voor.”

“Geld is niet alles” “Het is voor Fatos geen evidente transfer”, zei Jankovic ons vorige week al, verwijzend naar het verschil tussen de Russische en Belgische contracten. Maar in Mechelen deden ze een flinke inspanning en, zo zegt hij zelf: “Niet alles draait om geld. Ik wil gewoon spelen en belangrijk zijn voor de ploeg. Ik heb wel ervaring, ja, maar ondanks al die Champions League- en Europa Leaguematc­hen begin ik hier van nul. Als ik slecht speel, zal ik uit de picture geraken. Ik zal me dus elke training en wedstrijd smijten. Ik heb er veel zin in. Ik ben de club ook dankbaar met het contract voor 3,5 jaar. Ik ben 29 en wil stabilitei­t in mijn leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium