Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stuntdag voor Belgen

Bemelmans neemt revanche op top 20speler die België Davis Cup kostte

- SERGE FAYAT

Zo somber het Amerikaans­e kamp oogde in Melbourne, zo vrolijk straalden de Belgen. Slechts drie van de vijftien Yankees overleefde­n de eerste ronde, terwijl Kirsten Flipkens en Ruben Bemelmans de tricolore eer met verve verdedigde­n. Onverwacht, voor elk van dat duo, maar daarom niet minder mooi of verdiend.

b

Mag dit een revanche heten? Ontroostba­ar was Ruben Bemelmans eind november. Zijn tegenvalle­nde bijdrage tijdens de DavisCupfi­nale tegen Frankrijk had fors op hem ingehakt. Tijdens het dubbelspel had Bemelmans kans op kans verknoeid, waardoor de trofee uit Belgische handen wegglipte. Anderhalve maand later ziet zijn wereld er weer helemaal anders uit. De 30-jarige Limburger verraste Lucas Pouille (ATP 18), de man die Frankrijk naar zijn 10e Davis Cup had geloodst. Meer dan drie uur duurde de strijd: 6-4, 6-4, 6-7 (4/7) en 7-6 (8/6).

“De mooiste overwinnin­g uit mijn loopbaan”, sprak Bemelmans. “Vorig jaar had ik Kyrgios in Antwerpen geklopt, maar mijn tegenstand­er had die wedstrijd voor een stuk weggegeven. Deze zege heb ik daarentege­n echt verdiend. Ik speelde op een hoog niveau, stond heel vast, serveerde goed en ook tactisch zat het snor. Vanaf de derde set begon Pouille agressieve­r te tennissen, maar ik hield goed stand. Toegeven, ik was een beetje nerveus, maar ik ben nooit beginnen te twijfelen. Anders had ik al die breakballe­n niet kunnen wegwerken (12 van de 14, waaronder 7 van de 8 in de vierde

set, red.). Een speler uit de top 20 kloppen tijdens het eerste GrandSlamt­ornooi van het jaar, doet ongeloofli­jk deugd. Het toont aan dat ik op de goede weg ben.”

Davis Cup

Hoe heeft hij zich uit het dal kunnen werken na de Davis Cup? “Ik heb een heel goede voorbereid­ing achter de rug. Samen met mijn Nederlands­e coach Fred heb ik hard aan mijn conditie gewerkt. Begin 2016 moest ik drie maanden aan de kant met rugproblem­en, wat nu hopelijk niet meer zal voorvallen. Het hoofdstuk Davis Cup is allang afgesloten.”

Bemelmans denkt dat ook zijn nieuwe rackets een verschil maken. “Ik speel nu met Tecnifibre in plaats van Babolat, waardoor ik veel meer controle voel in mijn slagen vanaf de baseline en meer regelmaat bij de opslag krijg. Mentaal maakt me dat een stuk sterker. Bovendien werkt een Nederlands­e specialist­e aan mijn manier van bewegen.”

Jojo

Aldus belandt Bemelmans voor het eerst in de tweede ronde van de heetste aller Grand Slams. De zege tegen Pouille vergemakke­lijkt bovendien zijn volgende traject. Woensdag treft hij de 25-jarige Georgiër Nikoloz Basilashvi­li (ATP 61). “Ik heb nog nooit te- gen hem gespeeld, maar ik weet wat mij te wachten staat. Hij mept op alles, soms met de ogen dicht. Tactisch moet ik dus geen noemenswaa­rdige aanpassing­en doen. Veel variatie, veel slice: zo kan ik hem pijn doen. Ik blijf hoe dan ook de underdog, wat niet wil zeggen dat ik niet van hem kan winnen. Sowieso wil ik dit jaar constanter worden, zodat ik mijn plek bij de beste honderd kan vasthouden. Ik wil geen jojo meer spelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium