Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renée Eykens en Soufiane Bouchikhi tonen zich allebei in prestigieu­ze race

-

Renée Eykens en Soufiane Bouchikhi hebben allebei een dijk van een wedstrijd gelopen in de Great Edinburgh X Country. Eykens werd met Team Belgium tweede in de Mixed Relays (4x1000m). Bouchikhi hielp met een vierde plaats Team Europe mee aan de overwinnin­g.

Samen met Isaac Kimeli, Sofie Van Accom en Jeroen D’hoedt mocht Eykens in Edinburgh de Belgische kleuren verdedigen in de Mixed Relays. De 21-jarige atlete uit Kapellen kreeg als slotloopst­er de stok uit handen van Jeroen D’hoedt. In tweede positie begon ze aan haar 1000m lange beurt op het zware parcours. Eykens moest de Britse publieksli­eveling Laura Muir (Europees indoorkamp­ioene 800m) laten lopen, maar won wel het duel om de tweede plaats. Met een vinnige eindsprint liet ze de Spaanse loopster van Team Europe achter zich. Juichend en met de duim omhoog kwam ze over de finish in 11’40.

Bij de mannen imponeerde Soufiane Bouchikhi. Vrijwel heel de race streed hij vooraan mee in de kopgroep. Samen met Europees kampioen Ozbilen maakte de Antwerpena­ar mee de race hard. Tot in de laatste ronde kon hij aanklampen in de kopgroep van vier. Maar toen eerst de Turk Ozbilen en daarna de Amerikaan Leonard Korir versnelden, moest hij passen. Leonard Korir won uiteindeli­jk de race in 24’32. Bouchikhi werd vierde in 24’39. Een knappe prestatie tussen de Europese, Britse en Amerikaans­e toppers. “Ik ben heel tevreden”, reageerde Bouchikhi.

De wedstrijd in Schotland gold als een soort mini-interland tussen de Verenigde Staten, Europa en Groot-Brittannië. Team Europe won mede dankzij de vierde plek van Bouchikhi de ploegenran­gschikking. Zondag start de nummer vijf van het EK cross als de te kloppen man in de Crosscup van Hannuit.