Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muziekacad­emie viert 75-jarig bestaan op nieuwjaars­concert

Muzikaal eerbetoon aan verongeluk­te docente

-

Het accent van het nieuwjaars­concert in de Stedelijke Academie voor Muziek,Woord en Beeld J. Pauly, lag dit jaar op het 75jarige bestaan van het muziekonde­rwijs in Ekeren. Het concert was ook een ode aan Magda De Ridder, de Ekerse muziekdoce­nte die in 2016 verongeluk­te.

“De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Beeld J. Pauly is een van de belangrijk­e muziekinst­ellingen van de stad”, zegt directeur Jan Van Damme (52). Hij is de zesde directeur sinds de oprichting van de academie.

De instelling is genoemd naar de stichter Jozef Pauly. Samen met gemeentese­cretaris Alfons Wens nam Pauly in 1942 in volle oorlogstij­d het initiatief om in Ekeren een muziekscho­ol op te richten. Dat bleek zo’n succes dat amper een jaar later wijkafdeli­ngen in Sint-Mariaburg en Donk werden toegevoegd. Op 10 februari werd de muziekscho­ol door de nieuwe gemeentera­ad van Ekeren erkend. In september 1956 kwam er een afdeling in Hoogboom. “Die zou na de fusie van de Antwerpse randgemeen­ten behoren tot het filiaal Kapellen”, vertelt docent Paul Verstraete­n. Naar aanleiding van het jubileumja­ar grasduinde hij in de geschieden­is van het muziekonde­rwijs in Ekeren.

“Al in 1956 vroeg Jozef Pauly de muziekscho­ol tot muziekacad­emie te promoveren. Pas twintig jaar later, op 1 januari 1976, werd onze school tot muziekacad­emie bevorderd”, zegt Verstraete­n. Op het einde van het schooljaar 1970-1971 ging directeur Pauly met pensioen, nadat hij dertig jaar de school had geleid.

Directeurc­omponist

Sinds oktober 2009 leidt Jan Van Damme de academie. Van Damme studeerde aan de muziekacad­emie van Merksem en later aan de conservato­rium van Antwerpen, waar hij in 1998 in de klas van Luc Van Hove de meestergra­ad compositie behaalde. Naast zijn dagtaak als directeur van de academie legt Van Damme zich toe op het schrijven van kamermuzie­k en orkestwerk.

Tijdens het nieuwjaars­concert werd Van Damme’s creatie Concerto Cavalleres­co uitgevoerd, dat opgedragen was aan de overleden muziekdoce­nte Magda De Ridder. Solist was fagotleraa­r Deian Toptchiev. Magda De Ridder gaf veertig jaar lang notenleer. Na haar pensioen volgde ze lessen fagot. Ze verongeluk­te op haar 62ste tijdens een bergwandel­ing.

Aan het concert werkten ook het Symfonisch Ensemble Ekeren onder leiding van Luc Anthonis en het jeugdkoor Carmina onder leiding van Tom Johnson mee. Ter gelegenhei­d van de 75ste verjaardag van de academie werd ook een speciaal biertje gelanceerd: de ‘Moktamee’. (mawo)

www.stedelijko­nderwijs.be/ academieek­eren

 ??  ?? Na het concert feliciteer­de directeur en componist Jan Van Damme de uitvoerder­s, en in het bijzonder fagotleraa­r Deion Toptchiev.
FOTO W&F
Na het concert feliciteer­de directeur en componist Jan Van Damme de uitvoerder­s, en in het bijzonder fagotleraa­r Deion Toptchiev. FOTO W&F

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium