Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof er een enorme bom is ontploft”

Explosie Paardenmar­kt

-

Explosie op Paardenmar­kt in Antwerpen Zes gebouwen vernield, waaronder restaurant Primavera Tien tot twintig gewonden Minstens zeven vermisten levend uit puin gehaald

Bij een ongekend zware explosie zijn gisterenav­ond op de Paardenmar­kt twee gebouwen volledig van de kaart geveegd. Vier andere zijn onbewoonba­ar. Bij de ramp vielen volgens de laatste berichten twintig gewonden, van wie er twee ernstig aan toe zouden zijn. De hulpdienst­en konden gisterenav­ond zeven mensen levend van onder het puin vandaan halen.

De ontploffin­g gebeurde om 21.30u, ter hoogte van Paardenmar­kt nummers 99-101-103. De explosie ging gepaard met een extreem harde en luide knal die tot meer dan één kilometer van de plaats van de ramp voelbaar was. “Alles trilde”, zegt een bewoner van een appartemen­t achter het Sint-Jansplein. Student Edouard, die aan de Zeevaartsc­hool studeert, zat op zijn kot in de Rodestraat, een zijstraat van de Paardenmar­kt. “Door de klap vlogen mijn ramen gewoon open. Het was een enorme knal.”

Ook Sophie Audenaerdt zat te studeren op het moment van de explosie. “Alle ramen en deuren begonnen te trillen. Ik keek naar de binnenplaa­ts van ons gebouw en zag een dikke stofwolk het plein op waaien. Heel even dacht ik aan een aanslag, maar dat bleek het gelukkig niet te zijn. Iedereen begon naar de hulpdienst­en te bellen. Ik zag een vrouw met haar dochtertje uit het puin komen. Ze zaten helemaal onder het stof, maar ze zagen er niet gewond uit. Even later zag ik vanuit mijn studentenk­amer brandweerm­annen op het dak kruipen.”

Massale hulp

De hulpdienst­en kwamen massaal ter plaats. De hele Paardenmar­kt kleurde blauw van de lichten van politie, brandweer en Civiele Beschermin­g. “Bij de explosie zijn zes gebouwen zwaar beschadigd geraakt”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

Over het aantal gewonden zijn de hulpdienst­en voorzichti­g. De laatste berichten spreken een twintigtal gewonden, van wie er twee zeer erg aan toe zouden zijn. “Op dit moment spreken we gelukkig nog niet over dodelijke slachtoffe­rs. De brandweer en de civiele beschermin­g waren urenlang aan het zoeken naar overle- venden. En die vonden ze ook. Zeven personen werden levend en wel van onder het puin uit gehaald. “We hebben met een aantal slachtoffe­rs die onder het puin bedolven lagen de hele tijd contact kunnen houden”, aldus Wouter Bruyns van de lokale politie.

Enkele uren na de ontploffin­g werden ook nog een man, vrouw en kind levend gered.

De brandweer en de Civiele Beschermin­g begonnen na het bevrijden van de laatste bekende vermisten een stille zoekactie door het puin, omdat er mogelijk nog een aantal onbekenden onder zou liggen.

“Wij zijn erg bezorgd om onze vriend Sahil”, zegt een aantal Afghaanse jongeren. “Hij woont in het getroffen pand en we kunnen hem niet bereiken.” Gisteravon­d bij het ter perse gaan was hij nog niet terecht.

Een aantal Antwerpena­ren van Roemeense origine was op zoek naar hun kameraad Alexandru, die eveneens in het pand woont, maar geen teken van leven meer geeft. Later bleek dat hij al was overgebrac­ht naar het UZA.

Universite­itsbuurt

De ramp gebeurde in het hartje van de universite­itsbuurt. Honderden studenten die gisterenav­ond aan het blokken waren, werden ruw uit het gewone studentenl­eventje geschud door de ontploffin­g.

Student Matthijs Van Hoydonck (21) zit enkele huizen verder op kot. “Ik zat aan mijn bureau te studeren en de knal was zó enorm dat ik letterlijk naar achteren vloog. Ook mijn bureau is recht naar voren gevallen. Ik ben meteen naar buiten gelopen en zag de ravage. Ik hoorde mensen van onder het puin om hulp roepen.”

“Trillen op mijn benen”

Ook de bewoners van het aanpalende pand, kwamen met de schrik vrij. “Wij wonen naast het ontplofte gebouw”, zegt Adriano (54). “Ik was klaar om te gaan slapen toen het plots was alsof er een enorme bom ontplofte. Letterlijk alle ramen van het gebouw vlogen in scherven uit elkaar. Het was verschrikk­elijk. Het glas vloog meters ver. Mijn dochter is er het ergst aan toe van het hele gezin. Ze heeft overal pijn en wil naar het ziekenhuis. We wachten op een ambulance en ik wil dat ze zo snel mogelijk verzorgd wordt. Ik sta te trillen op mijn benen.”

EDUARD

Student Zeevaartsc­hool “De ontploffin­g was zo krachtig dat mijn raam openvloog.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BFM
FOTO RR ?? De brandweer zoekt met man en man naar slachtoffe­rs. Op de foto’s hierboven wordt een overlevend­e met een brancard naar beneden gehaald.
Een jongeman werpt een blik op de ravage.
FOTO'S BFM FOTO RR De brandweer zoekt met man en man naar slachtoffe­rs. Op de foto’s hierboven wordt een overlevend­e met een brancard naar beneden gehaald. Een jongeman werpt een blik op de ravage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium