Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werk aan de winkel

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het is om moedeloos van te worden. Een ambitieuze jonge vrouw die het schopt tot Miss België wordt uitgeschol­den omdat ze van Filipijnse afkomst is. Een hoofdinspe­cteur bij de Mechelse politie die voor de rechter moet komen wegens het aanzetten tot haat en discrimina­tie krijgt in de rechtszaal de steun van vijftig collega-agenten. Waarom blijft het zo moeilijk om racisme te bannen uit onze samenlevin­g? En hoe keren we het tij?

Er wordt dus een Miss België verkozen die hier geboren en opgegroeid is, die keihard gewerkt heeft om haar opleiding voor piloot zelf te betalen, die vlot praat, er aardig uitziet en vast van plan is om ons land waardig te vertegenwo­ordigen. En toch zijn er mensen die op de sociale media menen haar te moeten beledigen wegens haar afkomst. Het zijn er gelukkig weinig. Het aantal steunbetui­gingen lag veel hoger. Maar waarom gebeurt het elke keer weer? Het lijkt bij sommige mensen een reflex: iemand van buitenland­se afkomst komt in het nieuws en hop… ze keilen er een racistisch­e uitspraak tegenaan.

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir kondigde meteen een ‘interfeder­aal actieplan tegen racisme en discrimina­tie’ aan. Dat is wat een staatssecr­etaris moet doen. Ze moet op alle fronten het racisme bestrijden. In een diverse samenlevin­g als de onze is het een vernietige­nde kracht. Mensen moeten worden beoordeeld op wat ze doen, niet op hun afkomst. Als er een plan nodig is om iedereen daarvan te overtuigen, dan maar een plan. Maar dat alleen zal niet volstaan.

In Mechelen bijvoorbee­ld is er meer nodig. Daar lijkt een crisisaanp­ak aangewezen. Als vijftig agenten van een korps van ongeveer vierhonder­d manschappe­n openlijk een agent steunen die verdacht wordt van het aanzetten tot haat, dan is er iets grondig mis in het korps. Het kan zijn dat het hele incident berust op een misverstan­d, zoals sommige agenten beweren, maar de foto en de tekst waar het om gaat, tonen wat ze tonen. Politieage­nten zouden de eersten moeten zijn om te begrijpen dat ze in deze zaak hun collega onmogelijk openlijk kunnen steunen. Om welke reden ze er ook waren, ze lijken de discrimina­tie goed te keuren. En dat legt een zware hypotheek op hun verder functioner­en. Vandaag moeten ze weer de straat op om agent te zijn voor álle Mechelaars, ongeacht hun afkomst. Kan dat nog? Het Mechelse korps kwam twee jaar geleden al eens onder vuur te liggen wegens racisme. Alle klachten werden toen onderzocht en ongegrond verklaard, maar de vertoning in de rechtszaal gisteren maakt duidelijk dat er nog altijd een probleem bestaat. Ofwel hangt er wel degelijk een sfeer waarin racisme kan gedijen ofwel is het korps verdeeld en heeft de korpsleidi­ng de zaak niet meer onder controle. Mechelen verdient beter dan dit. Werk aan de winkel dus voor de beste burgemeest­er van de wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium