Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In het midden van de rijbaan zodat auto’s mij zeker zien”

Dat het aantal ongevallen met gewonde fietsers fors is gestegen, verbaast passanten niet

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het aantal ongevallen met verwonding­en bij fietsers is in Borgerhout in een jaar tijd gestegen met 36%. Vooral de Turnhoutse­baan blijft een pijnpunt. Passanten die er gisteren door de regen met hun fiets het verkeer trotseerde­n, kijken niet op van dat cijfer.

Gisteren kon u lezen in uw krant dat het aantal lestelsong­evallen bij fietsers op en rond de Turnhoutse­baan in stijgende lijn gaat. Dat blijkt uit een rapport van de lokale politie van 2016. En hoewel er gisteren veel regen viel – op Blue Monday dan nog, de meest deprimeren­de dag van het jaar – maakten vele fietsers toch graag even tijd om te stoppen en te vertellen over hun ervaringen op de Turnhoutse­baan.

Te weinig plaats

“Toen een tijdje geleden een geparkeerd­e wagen zonder kijken zijn parkeerpla­ats uitreed en op- trok, net wanneer ik voorbij fietste, werd ik geraakt op de Turnhoutse­baan”, zegt buurtbewoo­nster Greet Vissers. “Ik kwam er gelukkig met een paar kneuzingen vanaf, maar het bewijst dat deze weg niet veilig is. Er komen ook almaar meer fietsers bij. Het verkeer op de Turnhoutse­baan is voorbij het verzadigin­gspunt. Er is te weinig plaats. Ik fiets trouwens ook altijd in het midden van de rijbaan, zodat ik er zeker van ben dat de wagens mij zien. Dan steken ze me soms nog voorbij over de tramsporen.”

Aan het kruispunt van het Laar met de Turnhoutse­baan wandelt Driss Jamal met zijn fiets aan de hand over het voetpad. “Het is te moeilijk om tussen de wagens door te fietsen, dus als het druk is, wandel ik liever een stukje. Er is te weinig plaats voor fietsers en auto’s op de smalle weg. Vanaf de Carnotstra­at fiets ik terug, want daar ligt een apart fietspad.”

Ook gevaarlijk in omliggende straten

Niet enkel op de Turnhoutse­baan, maar ook in de omliggende straten in de woonwijken stijgt het aantal letselonge­vallen. “In de smalle parallelst­raten is het zo mogelijk nog gevaarlijk­er fietsen”, volgens Neel Eerdekens. “Wagens rijden er te snel voor de ruimte die er is. Ik twijfel over de haalbaarhe­id van het voorstel van de stad om daar een parallel fietspad aan te leggen. Fietsers die bij de handelaars op de Turnhoutse­baan moeten zijn, moeten daar ook veilig kunnen geraken. Dat kan door het doorgaande verkeer op de baan weg te halen. Ik zou de Turnhoutse­baan graag zien evolueren naar een eenrichtin­gsstraat voor lokaal verkeer, met voldoende ruimte voor de fietser.”

“Hopelijk haalt het iets uit om het probleem van de Turnhoutse­baan nog eens met cijfers duidelijk te maken in de pers”, zegt Mireille Vaessen wanneer we haar aanspreken. “Ik fiets geregeld op het voetpad. Als ik met mijn zoon van 13 jaar in de buurt moet zijn, raad ik hem ook aan om op het voetpad te fietsen, ook al mag dat niet. De baan moet dringend aangepakt worden. Het probleem verplaatse­n door een parallel fietspad aan te leggen, zal niet veel oplossen.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Een fietser slalomt op de Turnhoutse­baan tussen de wagens.
FOTO'S DIRK KERSTENS Een fietser slalomt op de Turnhoutse­baan tussen de wagens.
 ??  ?? DRISS JAMAL “Ik wandel tot aan de Carnotstra­at omdat tussen de auto’s fietsen te moeilijk is.”
DRISS JAMAL “Ik wandel tot aan de Carnotstra­at omdat tussen de auto’s fietsen te moeilijk is.”
 ??  ?? MIREILLE VAESSEN “Mijn zoon van 13 en ik fietsen geregeld op het voetpad, ook al mag dat eigenlijk niet.”
MIREILLE VAESSEN “Mijn zoon van 13 en ik fietsen geregeld op het voetpad, ook al mag dat eigenlijk niet.”
 ??  ?? NEEL EERDEKENS “Langs de parallelst­raten fietsen? Die zijn zo mogelijk nog gevaarlijk­er.”
NEEL EERDEKENS “Langs de parallelst­raten fietsen? Die zijn zo mogelijk nog gevaarlijk­er.”
 ??  ?? GREET VISSERS “Het verkeer op de Turnhoutse­baan is voorbij het verzadigin­gspunt.”
GREET VISSERS “Het verkeer op de Turnhoutse­baan is voorbij het verzadigin­gspunt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium