Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grootste pooier van Borgerhout” riskeert twaalf jaar gevangenis

Ondanks enkelband duwde Elias F. nog meer minderjari­ge meisjes in prostituti­e

-

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar gevangenis­straf geëist tegen de Elias F., wegens mensenhand­el. De jongeman uit Borgerhout zou drie minderjari­ge meisjes gedwongen hebben om zich te prostituer­en. F. liep vorig jaar voor gelijkaard­ige feiten al een veroordeli­ng op, maar volgen het parket zette hij zijn activiteit­en gewoon verder toen hij nog onder elektronis­ch toezicht stond.

De 21-jarige Elias F. wordt in het milieu weleens “de grootste pooier van Borgerhout” genoemd. De jongeman liep vorig jaar al een veroordeli­ng op wegens zogenaamde tienerpooi­erpraktijk­en, waarbij volwassen mannen jonge en kwetsbare meisjes dwingen om als prostituee te werken. De rechtbank gaf Elias F. en zijn kompanen vorige keer een grotendeel­s voorwaarde­lijke straf, maar die heeft volgens het Openbaar Ministerie nauwelijks iets uitgemaakt: “Kort na de veroordeli­ng, op het moment dat hij nog onder elektronis­ch toezicht stond, begon hij opnieuw. De feiten zijn ernstig en ontoelaatb­aar en daarom moet een strenge effectieve straf worden opgelegd, zodat hij geen nieuwe slachtoffe­rs kan maken. De samenlevin­g moet tegen de beklaagde worden beschermd.”

Sociaal zwakke meisjes

Samen met zijn kompaan Redha H. ging Elias F. volgens het Openbaar Ministerie op zoek naar sociaal zwakke meisjes, die in jeugdinste­llingen zaten. De meisjes werden via sociale media benaderd. Drie slachtoffe­rs ontsnapten uit instelling­en, maar werden vervolgens gedwongen om aan de slag te gaan als prostituee. De tienerpooi­ers maakten valse profielen aan op erotische website om klanten te lokken. Het geld dat de meisjes met hun activiteit­en in de prostituti­e verdienden, verdween in de zaken van hun pooiers. De drie slachtoffe­rs die het gerecht kon redden uit de klauwen van de pooiers, waren 14, 15 en 16 jaar.” Om de meisjes onder controle te houden, werden hun papieren, hun busabonnem­ent en hun smartphone afgenomen.

“Geen bewijzen”

Samen met Elias F. en Redha H. stonden nog vier andere beklaagden terecht die de drie meisjes mee hadden uitgebuit of hen onderdak hadden gegeven. Bijna alle beklaagden vroegen de vrijspraak, ook de hoofdbekla­agden F. en H. Volgens hen zijn er geen objectieve bewijzen dat ze zich opnieuw aan pooierprak­tijken zouden hebben bezondigd “Tegen mij cliënt zijn er enkel verklaring­en, er zijn geen andere elementen die aantonen dat hij die feiten heeft gepleegd”, aldus meester Sam Vlaminck.

Vonnis op 31 januari.

 ?? FOTO RR ?? Beklaagde Elias F.
FOTO RR Beklaagde Elias F.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium