Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kampioen aan de zuurstoffl­es

Meest prestigieu­ze club van het land zit in een impasse als nooit tevoren

- FRANK BUYSE

Deze week trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang, maar de regerende landskampi­oen zit momenteel in een impasse als nooit tevoren. Niet alleen financieel, ook sportief: met dertien punten achterstan­d op Club Brugge wil paarswit al niet meer spreken over de titel en versterkin­gen blijven uit. En structuree­l: nieuwe eigenaar Coucke neemt de club pas op 1 maart in handen. Tot die dag zit Anderlecht bestuurlij­k in niemandsla­nd. Geen geld, geen spits, geen bestuur... SOS Anderlecht!

GEEN GELD...

Anderlecht haalde vorig boekjaar ondanks een recordopbr­engst van 104,5 miljoen euro af met een winst van nauwelijks 0,4 miljoen euro. “Ik wist al bij de overname dat Anderlecht het deze winter niet breed zou hebben”, liet overnemer Marc Coucke al noteren. Waarop de ondernemer, die pas op 1 maart officieel de club in handen mag nemen, contractue­el liet vastleggen “geen miljoenen schulden te maken.” En zo kreeg CEO Herman Van Holsbeeck naar eigen zeggen een wel heel dunne enveloppe voor transfers. Eigenlijk een lege, met daarin een nota: eerst verkopen. Zodat zelfs de enige versterkin­g Kenny Saief, bankzitter bij AA Gent, alleen maar gehuurd kon worden. Maar zelfs als Stanciu vandaag officieel een speler van Sparta Praag wordt en Anderlecht vier miljoen voor de Roemeen vangt, dan nog zou er zijn afgesproke­n dat er alleen mag worden gehuurd.

Harbaoui bracht ook al 500.000 euro op, maar ook die mogen niet zomaar worden uitgegeven. Zelfs indien Dendoncker alsnog pakweg twintig miljoen euro wordt gevangen, is nog zeer de vraag hoeveel daarvan mag worden uitgegeven, gezien het credo ‘huren en niet kopen’. Op die

manier wordt het niet simpel om die broodnodig­e topspits - willen ze nog een beetje meespelen voor de titel - aan te trekken. Was Anderlecht ooit zo armlastig?

GEEN SPITS...

Werd voor het seizoen over de spelersgro­ep nog geroepen “nooit zoveel kwaliteit”, in december en dan vooral na de 5-0-pandoering op Club Brugge klonk overal “te weinig kwaliteit”. En dan vooral in de spits. Want Lukasz Teodorczyk, vorig seizoen nog twintig goals in de reguliere competitie, is dit seizoen een onverklaar­baar drama - nog maar drie stuks. De peperdure spits - 1,7 miljoen euro per jaar moet nu weg. Maar welke club betaalt nog een fatsoenlij­ke prijs voor de balorige Pool? Bovendien bleken noch Harbaoui noch Beric een mogelijk alternatie­f, beiden zijn al doorgeslui­sd naar Zulte Waregem en Saint-Etienne, een retourtje. En op de geblesseer­de Onyekuru, een noodoploss­ing die Vanhaezebr­ouck geen oplossing vindt, wordt nog nauwelijks gerekend, een operatie lijkt onafwendba­ar.

Een groot spitsenpro­bleem dus en al passeerden al een rits zogenaamde ‘targets’ - Paciênca, Boakye, Dimata, Mitrovic - de revue, tot vandaag is Teo de enige spits. Het is zowaar al rekenen op een paar jonge beloften. En dat is alleen nog maar het spitsenpro­bleem. Want achterin zijn Najar en Kara nog geblesseer­d, wordt Deschacht almaar ouder en moet Dendoncker, transfer in zijn hoofd, depanneren. Toch maar weinig zuurstof achterin.

GEEN BESTUUR...

Alleen Roger Vanden Stock weet wat hem vanaf 1 maart 2018 wacht. Erevoorzit­ter van de club waar hij 22 jaar voorzitter van was. Maar hoe de structuur van Anderlecht er vanaf dan zal uitzien, is één groot vraagteken. Welke rol voor CEO Jo Van Biesbroeck als Michael Verschuere­n komt? En, vooral: volgt Luc Devroe daadwerkel­ijk Herman Van Holsbeeck op als sportief directeur - de huidige TD van Oostende steekt zijn goesting nauwelijks weg. Er is nog steeds een raad van bestuur die wordt aangestuur­d door de aandeelhou­ders, maar voor de dagelijkse leiding zit de club tot eind februari - en dan vooral nog de rest van januari - eigenlijk zonder bestuur. Het is zeer de vraag hoe daadkracht­ig deze overgangsr­egering is, hoe verongelij­kt of gedemotive­erd zou een andere vraag kunnen zijn. Van Holsbeeck wil alvast niet worden afgerekend op deze transferpe­riode.

… MAAR TOCH AL EEN VOETBALVEL­D

Die zorg is toch al weg. En het gaat om de grond van de zaak in het voetbal: een grasmat om op te voetballen. Bijna ontbrak het de club zelfs daaraan, het veld van paars-wit lag er erbarmelij­k bij, maakte goed voetbal onmogelijk. Coach Hein Vanhaezebr­ouck wond er zich eind vorige week nog over op: “Het moet er ook niet komen op 1 juni, hé.” Maar Anderlecht heeft intussen dan toch de voorlopig beste en sterkste grassoort uitgevogel­d: gisteren zijn in het Constant Vanden Stockstadi­on dan toch de werken begonnen voor een nieuw veld, binnen vijf maanden komt er een nieuwe veldverwar­ming.

Geen dag te vroeg. Volgende week woensdag speelt Anderlecht zijn eerste thuiswedst­rijd van 2018. Het gras zal er liggen, maar of ’s lands meest prestigieu­ze club tegen dan alweer - een beetje - is rechtgesta­an...?

 ?? FOTO'S PHOTO
NEWS, OLIVIER
MATTHYS ??
FOTO'S PHOTO NEWS, OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium