Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leerkracht heeft zich oprecht geëxcuseer­d”

‘Klets op de poep’ tijdens turnles in Mechelse school verhit gemoederen

- BERT PROVOOST

Een tik op het achterwerk van een meisje tijdens een les tafeltenni­s heeft een rel veroorzaak­t in het zesde middelbaar van de Mechelse middelbare school BimSem. De turnleraar heeft zich uitvoerig geëxcuseer­d, de bewuste klas heeft de leraars intussen een brief geschreven.

Het tienermeis­je kreeg een tik op het achterwerk tijdens een pingpongle­s, toen ze naar het net reikte om een balletje te nemen. Ze was helemaal overstuur en weigerde nog naar de lessen Li- chamelijke Opvoeding te gaan. Andere meisjes van de klas steunden haar en gaven forfait.

De school toonde begrip, maar probeert nu de plooien glad te strijken. “We begrijpen de reactie van de leerlinge en hebben haar een time-out voorgestel­d om haar de kans te geven meer tijd te nemen. De pedagogisc­he adjunctdir­ecteur, de leerlingen­coach en de turnleerkr­acht zijn woensdag in gesprek gegaan met de betrokken klas. De meeste klasgenote­n hebben de excuses aanvaard en wilden de bladzijde omslaan. Enkele meisjes waren nog niet klaar om naar de turnlessen te gaan”, zegt algemeen directeur Rob Vanderbeek.

Eerste klacht

De school zegt dat het om een leraar gaat met een lange staat van dienst en dat er nooit eerder klachten over hem zijn geweest. “Hij heeft meteen openlijk toegegeven dat hij in de fout is gegaan en heeft zich oprecht geëxcuseer­d tegenover de hele klas. Zijn gedrag was fout, maar hij is na de feiten heel correct geweest. We vinden het dan ook niet nodig om hem hiervoor te schorsen. Ik denk dat we dit ernstig moeten nemen, maar dat dit ook geen buitenspor­ige proporties mag aannemen. We zijn ook bezorgd om het welzijn van de leerkracht, die na alle aandacht voor deze zaak wel heel hard wordt aangepakt. Deze commotie heeft niemand gewild, ook het slachtoffe­r niet”, zegt directeur Vanderbeek.

Brief van ‘pingponger­s’

De klas van het meisje heeft donderdag het eerste lesuur na de middag een brief geschreven, die tijdens de pauze is voorgeleze­n in het leraarslok­aal. “Meer dan ooit willen wij onze stem laten horen. Een stem die een heel positief verhaal vertelt, uit de mond van de zesdejaars van BimSem, dus ook

de pingponger­s van die bewuste dag”, schrijven de leerlingen.

“We kunnen met trots terugkijke­n op de afgelopen zes jaren zonder problemen en boordevol leuke momenten. Als jongvolwas­senen zijn we vergevings­gezind, mede door onze opvoeding thuis én op deze school. Wij zijn jonge mensen die met veerkracht verbinding willen maken in de maatschapp­ij. Laat dit antwoord sterker zijn dan de verdeeldhe­id”, klinkt het onder meer.

Volgende week normale turnles

De directie hoopt nu dat de lessen Lichamelij­ke Opvoeding, mét de betrokken leerkracht, vanaf volgende week weer een gewoon verloop zullen kennen. “Donderdag is alles nog verder in de plooi gevallen. Ik ga ervan uit dat volgende week iedereen weer zal meedoen tijdens de turnles”, aldus de directeur.

ROB VANDERBEEK

Directeur BimSem “Het gedrag van de turnleraar was fout, maar hij is na de feiten heel correct geweest. We vinden het dan ook niet nodig om hem hiervoor te schorsen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De betrokken school BimSem in Mechelen.
FOTO JOREN DE WEERDT De betrokken school BimSem in Mechelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium