Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Indruk boven inhoud”

Communicat­ie-experts analyseren politieke wervelstor­m in Antwerpen

-

“Privacy stelt nog weinig voor”

Guillaume Van der Stighelen ziet in de huidige politiek dezelfde gedraginge­n als de voorbije tweeduizen­d jaar. Alleen is de technologi­e veranderd en dat schept nieuwe mogelijkhe­den. “Wanneer je vandaag in een moeilijk parket terechtkom­t, is het erg makkelijk om een hetze te creëren rond een klein detail, waardoor de aandacht wordt afgeleid”, zegt Van der Stighelen. “We zijn ook in een tijdperk terechtgek­omen waar privacy nog maar weinig voorstelt. Discretie is bijna een achterhaal­d begrip. Politici doen alles voor de volgende verkiezing­en. Geruchten verspreide­n, dat gebeurde vroeger aan de toog. Dat dingen lekken, is dus niet nieuw. Maar de snelheid waarmee die dingen zich verspreide­n is dat natuurlijk wel. Het onderwerp krijgt daardoor een grotere draagwijdt­e. Het voordeel is wel dat als je leugens verspreidt, dat die ook snel ontwapend kunnen worden. Misschien komt na deze periode wel een generatie die minder onwaarhede­n lanceert. Wie weet...”

“Links moet meer weerbaar worden”

Volgens Christ’l Landtsheer, voorzitter van de onderzoeks­groep politieke communicat­ie van de UAntwerpen, moeten linkse partijen zoals sp.a en groen in hun communicat­ie harder inzetten op vorm en stijl. “Rechtse partijen zijn daar sterk in en dat werkt goed bij de kiezers”, zegt Landtsheer. “Linkse partijen zijn doorgaans meer bezig met inhoud, maar moeten leren om een meer weerbare retoriek te ontwikkele­n. Dat is een fenomeen waar in de Verenigde Staten al veel onderzoek naar verricht is. Negatieve campagnevo­ering, het creëren van drama, oproepen van emoties en ruziën is niet nieuw, maar wordt vandaag versterkt door de moderne mediadynam­iek. We worden verplicht om een politieke mening te vormen op basis van indrukken in plaats van inhoud. Ziet hij of zij er sympathiek of intelligen­t uit? Straalt hij leiderscha­p uit? Dat is doorslagge­vend. Daar moet links ook meer op inzetten. Wat we zien in Antwerpen en de rest van Vlaanderen maakt deel uit van een internatio­naal gegeven.”

“Je moet een eigen smoel creëren”

“We leven vandaag in een maatschapp­ij waar aan waanzinnig­e opinievorm­ing gedaan wordt. En met de snelheid waarmee dat gebeurt, missen we de factcheck.” Dat zegt Harry Demey, CEO van reclame- en communicat­iebureau LDV United. “Het moddergeve­cht in de politiek dat we de afgelopen dagen en weken gezien hebben, is er altijd geweest. Maar ik heb zelden geweten dat het zo onder de gordel was. De komst van social media speelt daar zeker een rol in. Er wordt nog maar weinig nuance gelegd online én politici communicer­en steeds vaker individuee­l, terwijl er vroeger meer een duidelijke, coherente communicat­iestrategi­e was bij partijen. Meningen worden snel verward met feiten. En wanneer die meningen online gedeeld worden, beschouwen veel mensen die dan ook als waarheid. Mocht ik vandaag Groen of sp.a adviseren – wat ik niet doe voor alle duidelijkh­eid – zou ik zeggen: positioner­en en niet argumenter­en. Je moet een eigen smoel creëren, zonder op de smoel van iemand anders te slaan. Laat het allemaal passeren en kom dan met een eigen verhaal naar buiten.”

 ??  ?? FOTO RR Christ'l Landtsheer (politieke communicat­ie UAntwerpen)
FOTO RR Christ'l Landtsheer (politieke communicat­ie UAntwerpen)
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Guillaume Van der Stighelen
(exreclamem­aker)
FOTO FREDERIK BEYENS Guillaume Van der Stighelen (exreclamem­aker)
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Harry Demey
(LDV United)
FOTO PATRICK HATTORI Harry Demey (LDV United)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium