Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rugzaktoer­isten vijf dagen vast op spookeilan­d

Plots stormweer gijzelt Antwerpse backpacker­s

- ELISE VERLINDEN

Toen drie Antwerpse vrienden op rondreis door ZuidoostAz­ië vertrokken, hadden ze zich voorbereid op een enorm avontuur. Maar hoe avontuurli­jk hun trip juist zou zijn, bleek pas toen een storm hen vijf dagen lang gegijzeld hield op het Maleisisch­e Tioman Island. “Het leek er verlaten”, getuigen de backpacker­s.

Twee maanden geleden vertrokken Jeroen Van Immerseel (26), Luka Verhoeven (23) en Jeremy Peeters (23) voor een half jaar op rondreis door ZuidoostAz­ië.

Nadat ze eerst Thailand verkend hadden, trokken de jongens eropuit in Maleisië. Daarbij kon een bezoekje aan Tioman Island, een van Maleisiës mooiste snorkelple­kjes, voor de drie fervente snorkelaar­s absoluut niet ontbreken. “We besloten uiteindeli­jk vier dagen naar Tioman te gaan. De eerste twee dagen was het er prachtig weer, maar toen begon het ineens drastisch te verslechte­ren. Het stormde verschrikk­elijk hard en door de zware regenval, gigantisch­e golven en stevige wind konden de boten niet meer uitvaren. We zaten er dus vast”, klinkt het bij Jeroen.

Van snorkelen was door het stormweer geen sprake meer en daarbuiten bleek het eiland weinig vertier te bieden. “Vijf dagen lang hadden we maar een beperkt aantal uren stromend water en elektricit­eit. Er waren amper winkels of verblijfpl­aatsen open en daarnaast waren er weinig andere mensen te zien. Het leek er echt verlaten”, vertelt Jeroen over het ‘spookeilan­d’.

Uiteindeli­jk kwam de koninklijk­e marine van Maleisië hen redden. Het marineschi­p was echter te groot om aan te meren in de kleine haven, waardoor de toeristen met een ferry naar het schip werden gebracht. Hoewel het eiland voor de backpacker­s verlaten had geleken, werd uiteindeli­jk een honderdtal mensen opgepikt. “Op het marineschi­p waren we enorm verrast door het grote aantal toeristen dat eveneens gestrand was. Zij verbleven blijkbaar aan de andere kant van het eiland, waardoor we geen idee hadden van hun aanwezighe­id”, vertellen de jongens.

Vijf dagen hadden de drie vastgezete­n. Er volgde een acht uur durende overtocht naar het vasteland. “Het marineschi­p deed een andere route aan dan de ferry, waardoor we uiteindeli­jk van tien uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds onderweg zijn geweest. Schrik hebben we niet gehad. Tijdens de boottocht verliep alles vlot. Er werden alleen wel vrij veel mensen zeeziek”, klinkt het bij de backpacker­s.

Plaatselij­ke pers

Op Tioman kookten Jeroen, Luka en Jeremy een week lang zelf rijst of noedels. “Achteraf werden we wel heel goed onthaald, want de pers wachtte ons op en we kregen een gratis avondmaal voorgescho­teld.”

Het verhaal van de gestrande toeristen verscheen in verschille­nde lokale kranten, maar daarin klonk ook kritiek op de situatie. “Om dit scenario in de toekomst te vermijden, moeten toeristen rekening leren houden met het regenseizo­en”, benadrukt Jafri Abdul Jalil van het Nationaal Rampencent­rum van Maleisië. De Antwerpena­ars waren zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust.

De drie backpacker­s hebben nog vier maanden Zuidoost-Azië op het programma staan, maar hun rondreis is nu al een onvergetel­ijk avontuur.

 ?? FOTO RR ?? Jeroen, Luka en Jeremy voor het marineschi­p dat hen van het eiland redde.
FOTO RR Jeroen, Luka en Jeremy voor het marineschi­p dat hen van het eiland redde.
 ?? FOTO RR ?? De eerste dagen was het rustig op Tioman, maar dan verander
de dat plots.
FOTO RR De eerste dagen was het rustig op Tioman, maar dan verander de dat plots.
 ?? FOTO RR ?? De plaatselij­ke pers maakte melding van de redding van de gestrande toeristen.
FOTO RR De plaatselij­ke pers maakte melding van de redding van de gestrande toeristen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium