Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russische kunst nep of echt?

Experts twijfelen over authentici­teit 26 werken in Gent: minister Gatz beveelt labo-onderzoek

- MARC KLIFMAN

Na openlijke kritiek van een groep specialist­en is er grote twijfel over de echtheid van 26 Russische schilderij­en in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). De eigenaars, Olga en Igor Toporovski, blijven erbij dat de werken authentiek zijn. Minister van Cultuur Sven Gatz heeft een onderzoek bevolen. Het was uitgereken­d Gatz die het Russische koppel in contact bracht met het museum.

In het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent wordt sinds oktober vorig jaar uitgepakt met een grote verzamelin­g modernisti­sche kunstwerke­n.

De opstelling bevat een uitzonderl­ijk pakket van 26 langdurige bruiklenen, voornameli­jk Russische avant-gardeschil­derijen uit de periode 1910 en 1920, toen de Russische kunst experiment­ele hoogdagen beleefde. De werken, onder meer van schilders als Malevich, Kandinsky, Tatlin en Larionov, zijn eigendom van Olga en Igor Toporovski, die in 2006 van

Moskou naar Brussel verhuisden. Om een idee te geven van hun waarde: vorig jaar nog werd een Kandinsky voor 41 miljoen euro geveild. Bij het MSK waren ze dus verheugd toen de Toporovski’s een twintigtal topwerken in bruikleen gaf.

Schimmige historiek

Maar sinds begin deze week hebben ze bij het MSK mogelijk spijt van die beslissing. Een groep van tien internatio­nale specialist­en, onder wie kunstkenne­rs, curatoren en kunsthande­laars, liet in een open brief weten sterk te twijfelen over de authentici­teit van de 26 kunstwerke­n. Haast elk geëxposeer­d stuk roept vragen bij hen op, vooral omdat de achtergron­d en historiek van de werken volgens hen op zijn minst schimmig te noemen is. Het woord “vals” nemen ze net niet in de mond, maar het feit dat het collectief oproept om de werken uit de tentoonste­lling te halen, is ongezien.

Catherine de Zegher, directeur van het MSK, liet eerder deze week duidelijk verstaan dat de werken blijven hangen. “Ik heb een vertrouwen­srelatie met de eigenaars. Het is niet doenbaar om elk werk in bruikleen aan een analyse te onderwerpe­n”, verklaarde ze begin deze week in

Terzake (Canvas). Maar gisteren moest ze die woorden herzien, want minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) nam het initiatief minstens een vijftal schilderij­en aan een laboratori­umonderzoe­k te onderwerpe­n. Dat onderzoek kan oplopen tot zo’n 50.000 euro, maar de scan moet klaarheid scheppen of de schilderij­en van de Toporovski’s vals of authentiek zijn. “Het is niet aan de overheid om te bepalen welke werken tentoonges­teld worden”, verduideli­jkte Gatz gisteren. “Maar aangezien de discussie over de echtheid grote proporties aanneemt, lijkt dit aangewezen. We moeten weten of die werken echt zijn of niet.”

“Oncomforta­bel”

Gatz benadrukte dat het MSK voldoende voorzorgen heeft genomen toen het de schilderij­en aannam. De minister zelf had ook geen weet van mogelijke fraude, want het was uitgereken­d hij die het museum met het Russische koppel in contact bracht. “Dat het contact via mij gelopen is, daar voel ik me op dit moment relatief oncomforta­bel bij”, verklaarde Gatz.

Het is nu aan een commissie experts om te bepalen welke technische analyses er in het lab met de schilderij­en zal gebeuren. De Toporovski’s zeggen dat ze voor elk schilderwe­rk de authentici­teit kunnen aantonen en gaven toestemmin­g voor het laboratori­umonderzoe­k.

SVEN GATZ

Minister van Cultuur “Dat het contact met de Toporovski’s via mij is gelopen, daar voel ik me best oncomforta­bel bij.”

 ?? FOTO STICHTING DIELEGHEM ?? Een Malevich (rechtsbove­n) hangt naast een Kandinsky in het Gentse MSK. Er wordt getwijfeld over de echtheid van de werken.
FOTO STICHTING DIELEGHEM Een Malevich (rechtsbove­n) hangt naast een Kandinsky in het Gentse MSK. Er wordt getwijfeld over de echtheid van de werken.
 ?? FOTO RR ?? Olga en Igor Toporovski.
FOTO RR Olga en Igor Toporovski.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium