Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haar wapens: medicijnen en haar lichaam

‘Zwarte weduwe van de Côte d’Azur’ riskeert dertig jaar cel voor oplichting van twintig eenzame mannen

-

De zwarte weduwe van de

Côte d’Azur, noemen ze haar in Frankrijk. Patricia Dagorn (57) hangt een straf van dertig jaar cel boven het hoofd omdat ze meerdere mannen op leeftijd in haar levensgeva­arlijk web van moord en vergif zou hebben gestrikt. Met één doel: haar eenzame en gefortunee­rde slachtoffe­rs tienduizen­den euro lichter maken.

“We kunnen de feiten niet begrijpen of uitleggen, zonder naar haar persoonlij­kheid te kijken. Ze is een psychopate en een perverse narcist.” Het Openbaar Ministerie in Frankrijk was gisteren vernietige­nd voor Patricia Dagorn, op de vierde dag van het assisenpro­ces tegen de Parisienne. Ze staat te- recht voor moord op twee mannen en vergiftigi­ng van twee anderen. Haar vermeende wapens? Medicijnen en haar lichaam.

Tassen met documenten

Ze trekt voor het eerst de aandacht van de autoriteit­en in juli 2011. In een flat in Nice wordt het lichaam gevonden van de zestiger Michael Kneffel, zijn hoofd gedrenkt in een plas bloed. Een verstopte lederen tas leidt de onderzoeke­rs naar Dagorn. In de tas zitten documenten die de vrouw volmacht geven over de rekeningen van het slachtoffe­r en het testament van een zekere Guy, met Dagorn als erfgename. Ze wordt opgepakt, maar bij gebrek aan bewijzen al snel weer vrijgelate­n.

2012. Dagorn wordt beschuldig­d van een aanval op Robert Maze- reau. Ook bij die 87-jarige man woonde ze in, in ruil voor seksuele diensten. Onderzoeke­rs vinden er flessen valium en documenten op naam van twaalf andere mannen, waaronder rekeningnu­mmers, chequeboek­jes en paspoorten.

Onopgelost­e zaak

De onderzoeke­rs duiken verder in onopgelost­e zaken in de regio en stoten op het mysterieuz­e overlijden van Francesco Filippone (85). Het lichaam van de man was in een verre staat van ontbinding toen de agenten hem ontdekten in bad, in zijn huis in Cannes. De link met Dagorn? Kort voor de gruwelijke ontdekking cashte zij een cheque van 21.000 euro van Filippone. Ze vertelde de politie dat ze het geld kreeg om een juweliersz­aak te openen.

Annonces in kranten

In totaal zou ze minstens twintig mannen tussen 50 en 80 in haar web hebben gestrikt. Allemaal aan de Côte d’Azur. Ze ontmoette haar slachtoffe­rs via relatiebur­eaus, annonces in kranten of door hen te benaderen op straat.

Twee van haar vermeende slachtoffe­rs, een 82- en 91-jarige man, stelden zich burgerlijk­e partij. Ze zou beide mannen vergif hebben toegediend om hen langzaam te verzwakken. Een van de twee vertelde de politie dat hij geloofde zijn grote liefde te hebben gevonden. Maar ook dat zijn gezondheid alarmerend achteruitg­ing nadat hij haar had leren kennen.

Ondanks de bewijslast blijft Dagorn alle feiten staalhard ontkennen. Het OM vorderde gisteren dertig jaar.

 ?? FOTO AFP ?? Patricia Dagorn.
FOTO AFP Patricia Dagorn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium