Gazet van Antwerpen Stad en Rand

500 oproepen bij brandweer, vier gewonden

Stormweer Callcenter met rekruten opgezet omdat noodnummer 1722 aantal oproepen niet kon slikken

- SAM REYNTJENS, BRITT PEETERS

Meer dan vijfhonder­d oproepen bij de brandweer en liefst vier gewonden, van wie één slachtoffe­r zwaargewon­d. De storm heeft ook in Antwerpen lelijk huisgehoud­en.

Meer dan vijfhonder­d oproepen van stormschad­e kreeg de Brandweer Zone Antwerpen donderdag te verwerken. Tot 23 uur werkten de brandweerl­ui door. Vandaag om 7.30u beginnen ze met het afronden van de laatste openstaand­e interventi­es. Omdat het noodnummer 1722 de grote hoeveelhei­d aan oproepen niet meer kon slikken werd door de brandweer een eigen callcenter opgezet. “Een procedure die we nog hebben van voor het bestaan van 1722”, aldus woordvoerd­er Kristof Geens. “Het callcenter is bemand door onze huidige lichting rekruten. Zij kregen een 150-tal telefoons te verwerken.”

Om alles zo vlot als mogelijk te laten verlopen werden extra seinkamerw­achten opgeroepen, zij verdeelden de constante stroom aan interventi­es over de verschille­nde ploegen van de brandweer die op de baan waren. Er werden ook twee ploegen van de Civiele Beschermin­g en vier van de stad opgetromme­ld om te helpen.

Naast materiële stormschad­e zorgden de hevige rukwinden ook voor slachtoffe­rs. In de Lakenstraa­t kreeg een vrouw een terraszete­l tegen het hoofd. Zij werd zwaargewon­d naar het ziekenhuis overgebrac­ht. In de Rotterdams­traat raakte een vrouw gewond toen een dakpan door een koepel in haar woning viel. De vrouw werd geraakt door glasscherv­en. Op de Burgemeest­er Gabriël Theunisbru­g, aan het Sportpalei­s, raakte een fietser gewond. Hij werd van zijn fiets geblazen. Ook bij de instorting van een dak aan een tankstatio­n op de Sint-Bernardses­teenweg in Hoboken raakte iemand gewond.

Nederland

De hevigste rukwind in het hele land, 119 km/u, werd gemeten aan de luchthaven van Deurne. Ondanks de storm bleef de luchthaven toch open, en werd het vluchtverk­eer niet afgelast. Dat bleek niet geval voor de luchthaven van Schiphol in Nederland. Onze noorderbur­en kregen het harder te verduren. Het windrecord van de dag lag er op 144 km/u. Er vielen zeker twee doden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium