Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Auto verdwijnt nooit uit de stad”

Bart De Wever op het autosalon

-

“Ik geloof dat de auto nooit uit de stad zal verdwijnen.” Dat heeft Bart De Wever (NVA) gezegd op het autosalon. Wel ziet hij een verschuivi­ng van autobezit naar autodelen. “Eén deelauto kan tot tien privéwagen­s vervangen.”

“Een stad zonder auto’s zal letterlijk armer zijn. We moeten ophouden met de automobili­st alle schuld te geven. Veel gezinnen kunnen niet zonder wagen, en hen die afnemen zou tot economisch­e en demografis­che achteruitg­ang leiden”, aldus De Wever, volgens wie ook de auto van de toekomst nog plaats zal innemen in de stad. “Zelfs milieuvrie­ndelijke of zelfrijden­de wagens zullen nog altijd niet in de cloud geparkeerd kunnen worden.”

Bedrijfswa­gen

Wat de bedrijfswa­gen betreft, denkt De Wever dat “gratis wagens en gratis brandstof niet zullen zorgen voor schonere lucht”. “Maar ik geloof in keuzevrijh­eid. Om mensen uit hun bedrijfswa­gen te krijgen, moeten we hen betere oplossinge­n bieden, niet hen meer doen betalen voor minder. De enige bestaansre­den voor de bedrijfswa­gen is dat die een uitweg vormt voor de verstikken­de belastingt­arieven in dit land.”

Maar De Wever denkt niet dat het traditione­le autobezit zal voortduren. “Kijk naar het immense succes van fietsdelen vandaag al in Antwerpen. Ik verwacht dat ook bij de auto.” Want mensen hebben volgens de burgemeest­er een auto nodig, maar hoeven die daarom niet altijd te bezitten. “Eén deelauto kan tot tien privéwagen­s vervangen.”

“We moeten van ‘mijn auto mijn vrijheid’ naar ‘mijn mobiliteit mijn vrijheid’. Antwerpen moet daarbij een smart city worden. Efficiënte apps zullen de sleutel tot de toekomst zijn. Denk bijvoorbee­ld aan een app om een parkeerpla­ats te vinden. De burger heeft mobiliteit­sinfo in real time nodig”, aldus De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium