Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prima rapport voor scholen

-31% energiever­bruik -50% CO2-uitstoot Stedelijk Onderwijs haalt nu al doelen voor 2020

- ANDREAS ROTTY

Claude Marinower en collega’s van het Stedelijk Onderwijs hebben donderdag trots cijfers voorgestel­d van de maatregele­n die ze namen voor duurzame schoolgebo­uwen. Hun streefdoel voor 2020 is al bereikt.

Als je ergens wil beginnen werken aan de toekomst, doe het dan in de scholen, moet de gedachte geweest zijn. Het Stedelijk Onderwijs omvat 345 gebouwen op 183 locaties. “In 2011, tijdens de vorige legislatuu­r van het stadsbestu­ur, werd een masterplan rond het globaal energiever­bruik opgesteld”, legt schepen voor Onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) uit. “Daarin staan doelstelli­ngen tegen 2020. We hebben een tussentijd­s rapport, en het is een goed rapport. We kunnen zeggen dat we meer dan waarschijn­lijk het doel nu al bereikt hebben.”

Het grote mikpunt was het algemene energiever­bruik (in kilowattuu­r) tegen 2020 te laten zakken met 31% en de CO2-uitstoot met 50%. Uit cijfers die het Stedelijk Onderwijs bekendmaak­t, blijkt dat in 2016 ten opzichte van 2011 het totale energiever­bruik al met 30% afgenomen was, slechts 1% verwijderd van de doelstelli­ng die vier jaar later gepland was. De CO2-uitstoot daalde al met 45%, 5% minder dan het vooropgest­elde doel van 2020.

Nog geen cijfers voor 2017

Voor 2017 zijn er nog geen cijfers, maar door de werken die ook vorig jaar zijn uitgevoerd, wordt geschat dat de trend zich verderzet en het doel al behaald is. Uit een prognose blijkt dat tegen 2020 het eindcijfer van 47% totale energiebes­paring en 64% minder CO2-uitstoot gehaald wordt. “We kijken volop naar de jaren na 2020”, zegt Jeff Van Poppel, zakelijk directeur van het Stedelijk Onderwijs. “We kunnen onszelf nieu- we doelstelli­ngen opleggen.”

In basisschoo­l Villa Stuivenber­g aan het Stuivenber­gplein in Antwerpen-Noord werden de cijfers gisteren voorgestel­d. “Een schoolvoor­beeld” van wat de juiste investerin­gen kunnen betekenen. Sinds 2012 werd de stoominsta­llatie vervangen door verwarming op gas, de zoldervloe­r werd geïsoleerd en het schrijnwer­k vervangen met dub- bel glas. De conciërgew­oning werd aangepakt en de turnzalen krijgen nog een onderhouds­beurt. 2,25 miljoen euro voor een besparing van 185 ton CO2uitstoo­t per jaar. Maar dat is niet het enige voordeel. “Het maakt de school ook veel comfortabe­ler voor iedereen”, getuigt directrice Kris du Pont. “Vroeger schommelde de temperatuu­r in de lokalen van te warm naar te koud. Nu is het altijd net goed. Om 13.30u kunnen we bijna stoppen met stoken, dan blijft de warmte sowieso een hele dag hangen.”

146 projecten

Over de periode van 2011 tot 2016 maakte het Stedelijk Onderwijs werk van 146 projecten voor een bedrag van zowat 32 miljoen euro. Het gaat om schrijnwer­krenovatie­s, isoleringe­n, stookplaat­srenovatie­s HVAC (heating, ventilatio­n and

airconditi­oning), gevelbekle­ding, PV-installati­es (zonnepanel­en), herbelicht­ing en retrofit (totaalaanp­ak buitengeve­l).

Voor 73 van de 345 gebouwen van het Stedelijk Onderwijs is dat geen sinecure, want ze staan op de Inventaris­lijst Bouwkundig Erfgoed. Dat wil zeggen dat ze bij renovatiew­erken hun oorspronke­lijke staat zoveel mogelijk moeten behouden, met respect voor de vormentaal en de erfgoedkun­dige waarde. Zo ook in Villa Stuivenber­g, een geschiedku­n- dig waardevol pand van het einde van de 19de eeuw.

Je kan de school energiezui­niger maken, maar misschien zelfs belangrijk­er: de leerlingen. Project EcoSchool van de stad heeft dat als opzet. Een school onderteken­t dan een Ecocharter en verbindt zich ertoe om rond duurzaamhe­id te werken. De stad komt gratis workshops en materialen geven, en subsidieer­t projecten. “Sinds 2016 namen al 66 van onze scholen deel aan dat initiatief en focusten op één of twee duurzaamhe­idsthema’s”, zegt Veerle Heyvaert van het Stedelijk Onderwijs.

JEFF VAN POPPEL

Zakelijk directeur Stedelijk Onderwijs

‘‘We kijken al volop naar de jaren na 2020, we kunnen onszelf nieuwe doelen

opleggen.’’

KRIS DU PONT Directrice basisschoo­l

Villa Stuivenber­g ‘‘Om 13.30u kunnen we

bijna stoppen met stoken, dan blijft de warmte sowieso een

hele dag hangen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Villa Stuivenber­g. “Een schoolvoor­beeld”, klinkt het. De CO2uitstoo­t is er met 185 ton per jaar gedaald.
FOTO JAN VAN DER PERRE Villa Stuivenber­g. “Een schoolvoor­beeld”, klinkt het. De CO2uitstoo­t is er met 185 ton per jaar gedaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium