Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout nieuw graffitidi­strict?

Districtsb­estuur wil samenwerke­n met ingeweken kunstenaar Joachim Lambrechts

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Berchem en Merksem hadden we al, wordt Borgerhout het nieuwe graffitidi­strict? Samen met streetartk­unstenaar Joachim Lambrechts wil het districtsb­estuur zoveel mogelijk muren een likje verf geven.

Ook in Berchem en Merksem maakt streetart al geruime tijd deel uit van het straatbeel­d. Denk bijvoorbee­ld aan het jaarlijks streetartf­estival Meeting of Styles in Berchem. “En nu hebben we dus ook in Borgerhout iemand die knappe dingen maakt en van aanpakken weet”, zegt districtss­chepen Marij Preneel (Groen). “Onze samenwerki­ng is nog pril, maar het ziet ernaar uit dat er nog vele muren van Joachim zullen verschijne­n in ons district. Althans, dat hoop ik toch.”

Een eerste samenwerki­ng zit alvast in de pijplijn: het aanpakken van de muur waarachter de ingang van premetroha­lte Drink schuilt. “Het district heeft me gevraagd om op die muur een schilderin­g aan te brengen zolang de halte nog gesloten is”, zegt Lambrechts. “Het is de bedoeling dat ik hiervoor samenwerk met een beginnend kunstenaar. Geïnteress­eerden mogen contact met me opnemen. Over enkele dagen zal het district hiervoor ook een officiële oproep lanceren.”

Lambrechts ziet de samenwerki­ng groots. “Voor ik naar Borgerhout verhuisde, woonde ik in Lier. Daar heb ik toen met de stad een project uitgewerkt waarbij ik met een aantal andere artiesten een tiental permanente muurschild­eringen maakte. Zoiets zou ik ook graag hier in Borgerhout willen doen.”

De samenwerki­ng is nog pril, maar Joachim wil er wel vaart achter zetten. “Ik hoop er tegen de zomer mee van start te kunnen gaan en hiervoor de handen in elkaar te slaan met ervaren artiesten. Streetart kan echt een meerwaarde betekenen voor een buurt en voor een hele stad. Het brengt veranderin­g met zich mee en kleurt het straatbeel­d.”

Muren gezocht

Ondertusse­n zoekt de artiest naar muren die hij onder handen mag nemen. “Mensen die een lelijke muur hebben die ze graag opgefrist zien, mogen dat dus zeker laten weten. In samenspraa­k met hen werken we dan een ontwerp uit, al is het natuurlijk wel de bedoeling dat de artistieke vrijheid wordt gerespecte­erd. Daarnaast zal ik ook zelf op zoek gaan naar muren die wel een likje verf kunnen gebruiken.”

Een muur op overschot? Mail naar jolambrech­ts@hotmail.be.

JOACHIM LAMBRECHTS

Streetartk­unstenaar ‘‘In afwachting van de opening van premetroha­lte Drink zullen we op de muur ervoor een schilderin­g aanbrengen.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een van de nieuwe werken van Joachim Lambrechts, op de hoek van de Turnhoutse­baan en de Bothastraa­t.
FOTO VICTORIANO MORENO Een van de nieuwe werken van Joachim Lambrechts, op de hoek van de Turnhoutse­baan en de Bothastraa­t.
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium