Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bram Weijters diept heruitgege­ven jazzrock uit

-

Fusion is aan een herontdekk­ing toe. De Antwerpse pianist Bram Weijters graaft met Crazy Men een vergeten hoofdstuk Belgische jazzrockge­schiedenis op.

Een jonge generatie raakt weer begeesterd door de Miles Davis van Bitches Brew en de eerste platen van Return to Forever en Weather Report. Ook België pionierde rond 1970 met fusion, vooral in het Franstalig­e landsgedee­lte met Placebo van Marc Moulin, Solis Lacus van Michel Herr en de jonge Philip Catherine. In Vlaanderen zorgde Koen De Bruyne, broer van Kris en destijds pianist van Johan Verminnen, in 1974 voor de verrassend­e lp Here Comes the Crazy

Man. Door de vroege dood van de componist liet die amper een spoor na, tot de plaat in 2016 heruitgege­ven werd.

Bram Weijters (37) was er zo door getroffen dat hij jonge collega’s optrommeld­e om er een project mee op te zetten. Vrijdag beleven Bram Weijters’ Crazy Men hun première in deSingel. Daarna toeren ze langs culturele centra. In het eerste deel van het concert spelen ze een compilatie van onder meer Marc Moulin en Michel Herr. Daarna volgt het volledige album van Koen De Bruyne.

“Het wordt geen exacte kopie van de plaat, want de muziek is nooit live gespeeld”, verduideli­jkt Weijters. “De noten zijn niet heilig en hier en daar wijken we licht af van de bezetting, we willen de magie van de vroege fusion doen herleven.”

“Die magie ligt in de warme sound van de elektrisch­e instrument­en, gekoppeld aan de beat. Die vroege Rhodes, Wurlitzers en synthesize­rs waren technisch nog beperkt. Als muzikant moest je keuzes maken om diepgang te krijgen. Vroege fusion loopt qua sfeer soms over in progrock, maar je hoort meer vrijheden en solo’s. Bij de latere fusion is technisch alles mogelijk, maar wordt de sound eerder glad. ”

Bram Weijters groeide op met klassieke muziek, pop en jazz. Aan het Antwerpse Conservato­rium studeerde hij jazz en piano. In zijn carrière volgt hij vele sporen. Hij leidt mee het akoestisch­e Bram Weijters-Chad McCullough Quartet, maar speelt even graag in elektrisch­e ensembles. Dit jaar trekt hij op tournee met Mauro Pawlowski en Raymond van het Groenewoud. Dezelfde genre-overschrij­dende belangstel­ling geldt voor zijn medemuzika­nten van Crazy Men, die hij rekruteerd­e bij jonge fusiongroe­pen als Dans Dans, Stuff en BRZZVLL.

19/1 deSingel, 15/2 Casino SintNiklaa­s, 23/2 ’t Getouw Mol, 24/2 Nona Mechelen.

 ?? Bram Weijters’ Crazy Men. ??
Bram Weijters’ Crazy Men.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium